Κονδύλια άνω των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να πέσουν στην οικονομία το 2025, καθορίζοντας το στοίχημα για αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4%. Από αυτά 9,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ΠΔΕ -με 6,45 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους και 2,75 δισ. ευρώ από εθνικούς-, ενώ επιπλέον 4,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο προσκήνιο βρίσκονται έργα στρατηγικής σημασίας, σχεδιασμένα να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πράσινες επενδύσεις, με επίκεντρο υποδομές που πληρούν αυστηρά ενεργειακά κριτήρια. Προτεραιότητα έχουν η ανέγερση ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, η ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων που συνδυάζουν σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς και η δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, ξεχωρίζουν οι επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα και πλωτά φωτοβολταϊκά που υπόσχονται να αναβαθμίσουν την ενεργειακή υποδομή της χώρας.
Εθνικό σχέδιο
Πέραν αυτών, το 2025 προωθούνται και άλλα σημαντικά έργα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ανάμεσά τους είναι τα εξής:
1. Βελτίωση οδικής ασφάλειας μέσω επεμβάσεων σε αστικά και υπεραστικά οδικά δίκτυα, με προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, περιορισμό ατυχημάτων και αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών προτύπων (206 εκατομμύρια ευρώ).
2. Προληπτική συντήρηση 250 γεφυρών με έξυπνες τεχνολογίες και αισθητήρες για παρακολούθηση της δομικής επάρκειας, αποτροπή ατυχημάτων και αντιμετώπιση κινδύνων από την κλιματική αλλαγή (156 εκατ. ευρώ).
3. Αναβάθμιση και δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών τουριστικών λιμένων, με συνακόλουθη προώθηση της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσω εξειδικευμένων μελετών και δράσεων ψηφιοποίησης (139 εκατ. ευρώ).
4. Ανακαίνιση 156 Κέντρων Υγείας (133 εκατ. ευρώ) και αναβάθμιση νοσοκομειακών υποδομών (102 εκατ. ευρώ) για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω ανακατασκευών, νέων εγκαταστάσεων και ενεργειακών παρεμβάσεων.
5. Στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης σε κλάδους αιχμής, με έμφαση στις δεξιότητες υψηλής ζήτησης για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και σύνδεση με την αγορά εργασίας (103 εκατ. ευρώ).
6. Κατασκευή νέας γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου μήκους 36 χιλιομέτρων στα δυτικά της Αθήνας για την εξυπηρέτηση κατοικημένων περιοχών και εμπορευματικών αναγκών (97 εκατ. ευρώ).
7. Ψηφιοποίηση αρχείου δημόσιων νοσοκομείων για τη διασφάλιση της πρόσβασης πολιτών και υγειονομικού προσωπικού σε ιατρικά δεδομένα, μέσω της εφαρμογής του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (83 εκατ. ευρώ).
8. Παροχή κουπονιών συνδεσιμότητας για ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων, με κάλυψη των εξόδων σύνδεσης και εξοπλισμού για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (79 εκατ. ευρώ).
Επίσης, από το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ αναμένεται εντός του 2025 να εκταμιευθούν προς τα πιστωτικά ιδρύματα ποσά ύψους 5,455 δισ. ευρώ. Σημαντικό μέρος αυτών αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με πόρους 1 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», με πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΤΑΑ.
Από το 2021 μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει στη χώρα μας συνολικά 18,211 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από το ποσό αυτό 9,62 δισ. ευρώ αφορούν το δανειακό σκέλος, ενώ 8,591 δισ. ευρώ προέρχονται από επιχορηγήσεις.