Ενθουσιασμός και φόβος τα κυρίαρχα συναισθήματα των Ελλήνων για την AI

Το 42% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοηµοσύνη θα «κλέψει» τη δουλειά τους, σύµφωνα µε έρευνα της Focus Bari –Ποιες εφαρµογές προτιµώνται στη χώρα µας
17:40 - 29 Δεκέμβριος 2024

Στις δύο όψεις του Ιανού παραπέµπει η σχέση που έχουν αναπτύξει µέχρι σήµερα οι Ελληνες µε την Τεχνητή Νοηµοσύνη (Artificial Intelligence – A.I.), η οποία ενθουσιάζει και ταυτόχρονα φοβίζει τους χρήστες της, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες. Από τη µία αναγνωρίζεται ως ένα ισχυρό εργαλείο, που µπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και τις επαγγελµατικές προοπτικές. Από την άλλη, πολύ ισχυροί είναι οι φόβοι για απάτες, παραπληροφόρηση και -το κυριότερο- απώλεια θέσεων εργασίας.

Παρά τη θετική στάση απέναντι στην Α.Ι., οι φόβοι για τις επιπτώσεις της παραµένουν έντονοι, καθώς 4 στους 10 Ελληνες ανησυχούν ότι µπορεί να τους «κλέψει» τη δουλειά. Ειδικότερα, το 42% των Ελλήνων ανησυχούν ότι η Τεχνητή Νοηµοσύνη µπορεί να αντικαταστήσει την εργασία τους, µε τους εργαζόµενους σε χαµηλής εξειδίκευσης επαγγέλµατα να εµφανίζονται πιο ανασφαλείς, ενώ οι γυναίκες εκφράζουν µεγαλύτερη ανησυχία συγκριτικά µε τους άνδρες.
Ακόµη πιο ανησυχητική είναι η άποψη ότι η Τεχνητή Νοηµοσύνη µπορεί να ενισχύσει τη δυνατότητα για απάτες και παραπληροφόρηση, µε το 79% των Ελλήνων να το θεωρούν πιθανό ή πολύ πιθανό. Αυτή η ανησυχία εκφράζεται τόσο από τους χρήστες Τεχνητής Νοηµοσύνης όσο και από όσους δεν έχουν ακόµη εξοικειωθεί µε τα εργαλεία της. Η δυνατότητα δηµιουργίας ψεύτικων ταυτοτήτων και η κακόβουλη χρήση προσωπικών δεδοµένων ανησυχούν ιδιαίτερα, µε πάνω από το 52% να δηλώνουν ότι τους απασχολεί πολύ.

Σύµφωνα µε έρευνα της Focus Bari, ενώ οι Ελληνες αντιµετωπίζουν µε σκεπτικισµό την Α.Ι., ταυτόχρονα τη βλέπουν και ως εργαλείο που µπορεί να διευκολύνει την καθηµερινότητά τους και να τους ενισχύσει επαγγελµατικά. Πιο αναλυτικά, το 47% θεωρούν ότι η Α.Ι. φέρνει έναν συνδυασµό θετικών και αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνία, ενώ το 28% βλέπουν την Τεχνητή Νοηµοσύνη µε αισιοδοξία, εστιάζοντας στα πλεονεκτήµατά της. Στον αντίποδα, µόλις το 5% τη θεωρούν κυρίως αρνητική. Εξάλλου, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών εµφανίζονται πιο θετικοί απέναντι στην Τεχνητή Νοηµοσύνη (53%), ενώ οι µε γαλύτερες ηλικιακές οµάδες όπως είναι αναµενόµενο εκφράζουν µεγαλύτερο δισταγµό. Κι αυτό κυρίως λόγω έλλειψης γνώσης ή εµπειρίας.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι οι Ελληνες αναµένουν πως η Τεχνητή Νοηµοσύνη θα έχει τη µεγαλύτερη επίδρα ση στους τοµείς της Υγείας (58%), της Εκπαίδευσης (50%) και του Ηλεκτρονικού Εµπορίου (49%). Ειδικά στο ecommerce, οι χρήστες πιστεύουν ότι η Α.Ι. µπορεί να βελτιώσει την εµπειρία του πελάτη µέσω της προσωποποίησης προτάσεων, της ανάλυσης αγοραστικών προτιµήσεων και της αυτοµατοποίησης διαδικασιών πώλησης και υποστήριξης. Συνολικά, σχεδόν δύο στους τρεις Ελληνες πιστεύουν ότι η χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοηµοσύνης µπορεί να βελτιώσει τις επαγγελµατικές τους προοπτικές (63%).
Το ποσοστό αυτό είναι ακόµη υψηλότερο µεταξύ όσων ήδη χρησιµοποιούν Τεχνητή Νοηµοσύνη, φτάνοντας στο 79%.

Το ChatGPT

Το ChatGPT της OpenAI αποτελεί την κύρια επιλογή για το 36% των Ελλήνων, καθιστώντας το το πιο δηµοφιλές εργαλείο Α.Ι. στη χώρα. Παρά την κυριαρχία του ChatGPT, η έρευνα δείχνει ότι οι Ελληνες στρέφονται και σε άλλα εργαλεία Τεχνητής Νοηµοσύνης, ανάλογα µε τις ανάγκες τους. Για παράδειγµα, το 9% των Ελλήνων χρηστών επιλέγουν το Google Bard για την αναζήτηση πληροφοριών και την επεξεργασία δεδοµένων, ενώ το 8% χρησιµοποιούν το Grammarly, για να βελτιώσουν την ποιότητα της γραφής τους.

Στο µεταξύ, στον τοµέα της δηµιουργίας οπτικού περιεχοµένου, εργαλεία όπως το DALL-E και το MidJourney γίνονται όλο και πιο δηµοφιλή, καθώς οι δηµιουργικές βιοµηχανίες τα αξιοποιούν για τη δηµιουργία γραφικών, εικονογραφήσεων και διαφηµιστικού υλικού. Το Synthesia, εργαλείο για τη δηµιουργία βίντεο µε χρήση Τεχνητής Νοηµοσύνης, χρησιµοποιείται από εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύµατα για τη δηµιουργία διαδραστικών παρουσιάσεων και εκπαιδευτικών βίντεο.

Αυστηρή ρύθµιση

Ζητούµενο για τους περισσότερους είναι η ρύθµιση για τη σωστή χρήση της Τεχνητής Νοηµοσύνης. Η ανάγκη για ρυθµίσεις γύρω από τη χρήση της είναι ευρέως αποδεκτή στην Ελλάδα µε ένα ποσοστό µεγαλύτερο του 62% να θεωρούν ότι απαιτούνται αυστηρές ρυθµίσεις για την προστασία από πιθανές καταχρήσεις.
Ακόµη και οι χρήστες εργαλείων Α.Ι., οι οποίοι έχουν καλύτερη κατανόηση της τεχνολογίας, συµφωνούν ότι οι ρυθµίσεις είναι απαραίτητες για την αποτροπή κατάχρησης. Είναι ενδεικτικό πως µόνο σε ένα µικρό ποσοστό (7%) πιστεύουν ότι περισσότερη ρύθµιση θα µπορούσε να επιβραδύνει την τεχνολογική πρόοδο.

Πηγή Κυριακάτικη Απογευματινή