Αλματώδης ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς πληροφορικής

Με υψηλούς ρυθµούς κινείται ο κλάδος στη χώρα µας, ο οποίος µέχρι το 2029 αναµένεται να συνεισφέρει περίπου το 4,6% του ΑΕΠ – Οι επιδόσεις ήδη έχουν ξεπεράσει τις αρχικές εκτιµήσεις, σύµφωνα µε τις προβλέψεις µελέτης της Deloitte
15:35 - 29 Δεκέμβριος 2024

Θεαµατική ανάπτυξη στην ελληνική αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αναµένεται την προσεχή πενταετία, µε την αξία του κλάδου να εκτοξεύεται από τα 7,8 δισ. ευρώ την τρέχουσα χρο νιά στα 10,4 δισ. ευρώ το 2029. Σύµφωνα µε τις προβλέψεις µελέτης της Deloitte, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), µε ορίζοντα το 2029 ο κλάδος αναµένεται να συνεισφέρει περίπου το 4,6% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, υπό συνθήκες σύγκλισης µε την Ε.Ε., το µέγεθος του κλάδου θα µπορούσε να αγγίξει τα 12,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 5,5% του εγχώριου ΑΕΠ.

Αυτό συνεπάγεται αύξηση 35% σε σχέση µε το 2024 και 80% σε σχέση µε το 2019. Ήδη από το 2019 µέχρι σήµερα, σύµφωνα µε τη µελέτη, ο κλάδος τρέχει µε τετραπλάσια ταχύτητα (6,17%) έναντι του µέσου ρυθµού ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας (1,65%), γεγονός που υπογραµµίζει τη σηµασία του ως καταλύτη για τη µελλοντική πορεία της ελληνικής οικονοµίας.

∆υναµική

Ενδεικτικό της δυναµικής του κλάδου είναι ότι οι επιδόσεις του 2023 ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιµήσεις της Deloitte: αντί των 7,2 δισ. ευρώ, που είχαν προβλεφθεί, ο κλάδος άγγιξε τα 7,4 δισ. ευρώ. Οπως διαπιστώνει η µελέτη, ο κλάδος ΤΠΕ ήδη αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονοµικής δραστηριότητας της χώρας µε περισσότερους από 260.000 απασχολούµενους. Επιπλέον, ο κλάδος είναι υπεύθυνος για το 24% των άµεσων ξένων επεν δύσεων, ενώ συµβάλλει κατά 4% στις συνολικές εξαγωγές. Ενδεικτικό της δυναµικής του είναι ότι µόνο η πλατφόρµα gov.gr απέφερε οφέλη 3 δισ. ευρώ τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της, ενώ η ψηφιοποίηση της δηµόσιας διοίκησης, γενικότερα, συνέβαλε στην αύξηση των δηµόσιων εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ, µέσω της µείωσης της φοροδιαφυγής.
Εξάλλου οι τεχνολογικές προτεραιότητες του κλάδου για την προσεχή τριετία επικεντρώνονται στην Τεχνητή Νοηµοσύνη (30%), την Κυβερνοασφάλεια (18%) και το Cloud (13%). Παράλληλα, το ∆ιαδίκτυο των Πραγµάτων (6%) και τα Μεγάλα ∆εδοµένα (10%) αποτελούν τοµείς µε σηµαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Οφέλη και εµπόδια

Τώρα όσον αφορά τους κλάδους, που εκτιµάται ότι µπορεί να ωφεληθούν κατά κύριο λόγο από τον ψηφιακό µε τασχηµατισµό, αυτοί -σύµφωνα µε τη µελέτη- είναι η Υγεία (20%), η Ενέργεια (15%) και οι Χρηµατοοικονοµικές Υπηρεσίες (11%), ενώ σηµαντικές δυνατότητες εντοπίζονται και στο Λιανικό Εµπόριο, τις Μεταφορές, την Εκπαίδευση και την Αµυντική Βιοµηχανία.Παρά τη δυναµική του, ο κλάδος ΤΠΕ αντιµετωπίζει σηµαντικά εµπόδια, όπως η έλλειψη εξειδικευµένων ταλέντων, οι ανεπαρκείς ψηφιακές υποδοµές και οι κανονιστικοί περιορισµοί. Σύµφωνα µε τη µελέτη, µόλις το 2% των στελεχών του κλάδου θεωρούν ότι οι ψηφιακές υποδοµές στην Ελλάδα είναι ισχυρές και υποστηρίζουν επαρκώς τη δραστηριότητα του κλάδου ΤΠΕ. Το 63% βλέπουν ευκαιρίες για βελτίωση των υποδοµών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ 33% κρίνουν τις υποδοµές ανεπαρκείς, σηµειώνοντας ότι θέτουν προκλήσεις για την ανάπτυξη. Αυτά τα δεδοµένα υπογραµµίζουν την ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις στις υποδοµές και την εκπαίδευση, ώστε να ξεπεραστούν οι υφιστάµενες προκλήσεις.

Τέσσερις προτάσεις

Η Deloitte προτείνει τέσσερις βασικούς άξονες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου:
-∆ιεθνοποίηση. ∆ηµιουργία διεθνών κέντρων, όπως data centers, και ενίσχυση των εξαγωγών.
–Επένδυση στην καινοτοµία. Εστίαση σε εθνικές ανάγκες, όπως η κυβερνοασφάλεια και η άµυνα, µε στή ριξη της ανάπτυξης καινοτοµικών λύσεων.
–Ανθρώπινο δυναµικό. Ενίσχυση δεξιοτήτων µέσω νέων προγραµµάτων εκπαίδευσης, προσέλκυση ταλέντου από το εξωτερικό και επαναπατρισµός εξειδικευµένων επαγγελµατιών.
–Ψηφιακή κουλτούρα. Καλλιέργεια µιας κουλτούρας «digital first» µε πλήρη ψηφιοποίηση του δηµόσιου τοµέα.
Στο µείζον ζητούµενο της αγοράς ΤΠΕ, την έλλειψη προσωπικού, η µελέτη διαπιστώνει ότι απαιτούνται επιπλέον 1.500 απόφοιτοι ανά έτος, µέσα από τη δηµιουργία 30 νέων µεταπτυχιακών προγραµµάτων συναφών µε ΤΠΕ. Επίσης, απαιτούνται 1.000 απονοµές tech visas σε ετήσια βάση, µε στόχο την εισαγωγή ταλέντου και τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, προκειµένου να υποστηριχθεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δηµιουργία νέων competence centers. Τέλος, είναι ανάγκη 1.000 στελέχη ειδικοί ΤΠΕ να επαναπατριστούν σε βάθος 5 ετίας

Οικοσύστημα καινοτομίας

Οι ελληνικές startups εισέρχονται στο 2025 µε ισχυρή επενδυτική βάση, θεσµικές καινοτοµίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Το οικοσύστηµα καινοτοµίας αναµένεται να επωφεληθεί από τη νέα χρηµατοδοτική πραγµατικότητα και τα µέτρα, όπως η Golden Visa, επιταχύνοντας την ανάπτυξη και εδραιώνοντας τη θέση του στην παγκόσµια σκηνή. Καθώς το οικοσύστηµα καινοτοµίας συνεχίζει να εδραιώνεται ως µία από τις πιο υποσχόµενες πτυχές της ελληνικής οικονοµίας, οι ελληνικές startups εστιάζουν στη διατήρηση της ανάπτυξης και στη διεύρυνση της διεθνούς τους παρουσίας.
Ενα από τα µεγαλύτερα «όπλα» για το ελληνικό οικοσύστηµα καινοτοµίας είναι ο επενδυτικός «κουµπαράς» ύψους 2,2 δισ. ευρώ που έχει δηµιουργηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Με τη συµβολή της ΕΑΤΕ, έχουν ήδη συσταθεί 32 funds µε 1,8 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, ενώ τέσσερα νέα επιχειρηµατικά κεφάλαια βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης.

Πηγή: Κυριακάτικη Απογευματινή