Στο μικροσκόπιο για ξέπλυμα οι servicers

Με αφορμή την υπόθεση Πηλαδάκη, οι «Ράμπο» θα ξεσκονίσουν όλες τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων
17:46 - 19 Δεκέμβριος 2024

«Φύλλο και φτερό» θα κάνει η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες όλες τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια και οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για μία μεγάλη έρευνα που αρχίζει η Αρχή και αντικείμενο αυτής είναι ο τρόπος που όλες αυτές οι εταιρείες, οι λεγόμενοι «servicers», διαχειρίζονται τις οφειλές που αποκτούν από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Πότε ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής ξεκίνησε αμέσως μετά την απόφασή της για τη δέσμευση της περιουσίας του επιχειρηματία Κώστα Πηλαδάκη και θα έχει δύο κατευθύνσεις: αφενός θα ελέγξει αν οι εν λόγω εταιρείες λειτουργούν με όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και αφετέρου αν στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών διαπράττονται έκνομες ενέργειες που συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, τα αρμόδια κλιμάκια της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα ελέγξουν αν οι συγκεκριμένες εταιρείες με πράξεις και παραλείψεις τους διευκολύνουν τη διάπραξη του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη χαρτογραφήσει όλες αυτές τις εταιρείες και -όπως με νόημα σχολίαζαν αρμόδιες πηγές- δεν είναι δυνατό να βγαίνουν σε πλειστηριασμό χιλιάδες σπίτια πολιτών και την ίδια στιγμή να μην ελέγχονται εταιρείες ή funds που εμφανίζονται ως υποψήφια για την εξαγορά οφειλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πιθανή κερδοσκοπία

Εκτιμάται μάλιστα ότι σύντομα οι έλεγχοι της ανεξάρτητης Αρχής θα αποδώσουν καρπούς και θα φέρουν αποτελέσματα για όσους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη διαδικασία, ενδεχομένως κερδοσκοπούν και λειτουργούν με αδιαφανείς διαδικασίες. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες εταιρείες, προκειμένου να επιτευχθούν ρυθμίσεις, προσφέρουν αναδιαρθρώσεις δανείων με βάθος 10, 15 ή και 20 ετών.

Την απόφαση για τη διενέργεια των εξονυχιστικών ελέγχων έλαβε ο επικεφαλής της Αρχής και επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στέλνοντας το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε τέτοιες περιπτώσεις λειτουργίας εταιρειών που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια και οφειλές από πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την ιδιότητα του επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, ζήτησε στο πλαίσιο της έρευνας οι αρμόδιοι ελεγκτές να διαπιστώσουν αν -και σε ποιες περιπτώσεις- οι εταιρείες διαχείρισης χρέους λειτουργούν ως «δούρειος ίππος», συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εφόσον εντοπιστούν τέτοια φαινόμενα, η ανεξάρτητη Αρχή θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες και θα ενημερώσει και τις εισαγγελικές Αρχές.

Μεταφέρθηκαν τα “βάρη”

Οι τράπεζες μπορεί να ξεφορτώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο τα φορτώθηκαν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις ή άλλως οι λεγόμενοι «servicers». Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφουν αύξησή τους στα 70,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αυξήθηκε κατά 1,012 δισ. ευρώ. Τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν στα 23,156 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, από 22,788 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου.

Τα υπό διαχείριση δάνεια σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 313 εκατ. ευρώ στα 9,41 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, ενώ προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκαν κατά 331 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε 38,214 δισ. ευρώ.