Το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο παρακολουθεί η κυβέρνηση, μελετώντας πιθανές παρεμβάσεις για να ελαφρύνει την επιβάρυνση περίπου 70.000 δανειοληπτών που έχουν εγκλωβιστεί στην υψηλή ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος.
Χθες, μιλώντας στον Σκάι και ερωτώμενος τι θα γίνει με τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, που ξαφνικά βρέθηκαν να χρωστούν διπλάσιο ποσό από αυτό που είχαν δανειστεί, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ζήτησε υπομονή, καθώς είναι ένα ζήτημα που το υπουργείο παρακολουθεί. «Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπεται βασιζόμενοι και σε πρακτικές άλλων κρατών», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, αφήνοντας να φανεί ότι το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο.
Ποιά είναι τα αιτήματα των δανειοληπτών ελβετικών φράγκων
Οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, οι οποίοι είδαν το ποσό που έχουν δανειστεί και οφείλουν να εξακοντίζεται άνω του 70% εξαιτίας της ανόδου της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος, ζητούν να αποπληρώσουν το ποσό το οποίο όφειλαν με βάση την ισοτιμία ευρώ / φράγκου κατά τη σύναψη της σύμβασής τους. Και επικαλούνται ότι οι τράπεζες λειτούργησαν καταχρηστικά και τα προϊόντα που προώθησαν ως στεγαστικά δάνεια είχαν στην πραγματικότητα τη μορφή επενδυτικών προϊόντων.
Τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν από τις τράπεζες την περίοδο 2006-2009 και το πλεονέκτημά τους ήταν το σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το επιτόκιο του ευρώ. Οι δανειολήπτες αυτοί -μεταξύ των οποίων και τραπεζίτες και εργαζόμενοι στον χρηματοοικονομικό τομέα- επέλεξαν να δανειστούν σε ελβετικό φράγκο, καθώς τότε -και διαχρονικά- το επιτόκιό του ήταν χαμηλότερο κατά 1%-1,5% από το επιτόκιο του ευρώ. Τα επιτόκια του ελβετικού φράγκου έφτασαν να γίνουν και αρνητικά (-1%) και πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες τα διατήρησαν έτσι (επομένως το κέρδος του επιτοκίου ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τους δανειολήπτες), ενώ δεν έκαναν το ίδιο για τα επιτόκια του ευρώ (τα οποία γύρισαν τα προηγούμενα χρόνια επίσης αρνητικά, αλλά οι τράπεζες τα προσάρμοσαν στο 0%).
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι δανειολήπτες του ελβετικού νομίσματος είχαν την ατυχία της ανατίμησης του φράγκου έναντι του ευρώ, δεδομένου ότι είχαν αναλάβει συναλλαγματικό κίνδυνο. Όταν είχαν υπογράψει τις συμβάσεις των δανείων τους, η ισοτιμία ευρώ / ελβετικού φράγκου ανερχόταν σε 1,6 και σήμερα βρίσκεται στο 0,94. Που σημαίνει ότι όταν το 2006 με 1 ευρώ αγόραζες 1,6 ελβετικό φράγκο, σήμερα με 1 ευρώ αγοράζεις 0,94 ελβετικό φράγκο. Ως αποτέλεσμα, χρειάζεται κανείς πολύ περισσότερα ευρώ -σχεδόν τα διπλάσια- για να αποπληρώσει το αρχικό ποσό που είχε δανειστεί σε ελβετικό φράγκο.
Μέχρι σήμερα, πάντως, υποθέσεις δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο που έφτασαν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχουν δικαιωθεί, καθώς ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι οι δανειολήπτες είχαν ενημερωθεί πως συνάπτουν δάνειο που φέρει τον κίνδυνο της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Σε τρεις χώρες μόνο (Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία) τα τοπικά δικαστήρια δικαίωσαν τους δανειολήπτες (περίπτωση Πολωνίας) ή οι κυβερνήσεις παρενέβησαν, θέτοντας πλαφόν στα επιτόκια και τις δόσεις ή δίνοντας τη δυνατότητα να μετατραπούν τα δάνεια στο τοπικό νόμισμα.