Ακριβότερο κατά 10% υπολογίζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού μετά την έρευνα που διενεργήθηκε στην αγορά διαπιστώθηκε ότι ένα δείπνο τεσσάρων ατόμων θα κοστίσει 156,02 ευρώ (146,55 € τα Χριστούγεννα του 2023). Μόνο το κρέας που θα σερβίρουν οι οικοδεσπότες θα αγγίξει τα 60 ευρώ, αφού -σύμφωνα με τον υπολογισμό του Ινστιτούτου- θα κοστίσουν (ενδεικτικά): Δύο κιλά γαλοπούλα 22 €, δύο κιλά αρνίσια παϊδάκια 28 €, ένα κιλό λουκάνικα 10 €.
Ακριβότερα θα είναι και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες κατά μέσο όρο πωλούνται 17 ευρώ/κιλό (16 €/κιλό τα Χριστούγεννα του 2023), ενώ και η γέμιση της γαλοπούλας θα είναι ακριβότερη κατά ένα ευρώ (θα φτάσει τα 13 € φέτος).
Υπολογίσιμο θα είναι και το κόστος των κηπευτικών αλλά και των φρούτων. Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, θα στοιχίσουν (ενδεικτικά): 300 γραμμάρια ντομάτες (2,9 € το κιλό) 0,87 €, ένα αγγούρι (τεμάχιο) 0,7 €, κρεμμύδια φρέσκα (ένα ματσάκι) 0,7 €, ένα λάχανο (τεμάχιο) 1,5 €, μισό κιλό καρότα 1 €, ένα κιλό πατάτες 1,25 € και φρέσκα φρούτα 3,5 €.
Επιπλέον, θα κοστίσουν: Τυρί φέτα (μισό κιλό) 6,5 ευρώ, κασέρι / γραβιέρα (μισό κιλό) 9 ευρώ, κρασί εμφιαλωμένο (0,75 λίτρα) 16 ευρώ, αναψυκτικά (8 επί 0,95 €) 7,6 ευρώ, μπίρες (2 επί 2,2 €) 4,4 ευρώ, γλυκά 13 ευρώ.
– Για να ανταποκριθούν στο εορταστικό δείπνο οι καταναλωτές δηλώνουν ότι θα κόψουν από άλλες αγορές. Απαντώντας σε έρευνα της εταιρείας Klarna, το 41,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες του σε μη απαραίτητα είδη και το 32,5% θα αγοράσει μόνο αν υπάρχει σημαντική προσφορά. Συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, το 20,1% δηλώνει ότι θα αγοράσει λιγότερα δώρα. Το 7,8% σκοπεύει να ξοδέψει από 1 € έως 50 € και το 18,7% προγραμματίζει δαπάνες μεταξύ 51 € και 100 €. Το μεγαλύτερο ποσοστό, που φτάνει το 37%, διαθέτει προϋπολογισμό από 101 € έως 250 €.