Σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της σύναψης κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων προχωρά το υπουργείο Εργασίας, έπειτα από νέο κύκλο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα σχεδιαστεί ο «οδικός χάρτης» για την ενίσχυση των μισθών. Αυτό περιέγραψε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η οποία ανέλυσε τους πυλώνες της πολιτικής του υπουργείου για το νέο έτος και εστίασε στα εξής:
1. Στην περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης και τη διεύρυνση της συμπερίληψης στο ανθρώπινο δυναμικό. Το 2024, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, η ανεργία κυμάνθηκε σε ιστορικά χαμηλά, ήτοι μονοψήφιο νούμερο, μειωμένη στο 9% το τρίτο τρίμηνο του 2024 – μειωμένη σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2019. Τον Σεπτέμβριο του 2024 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός ανέργων από τον Δεκέμβριο του 2008.
2. Στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας: Το 2024 ήταν χρονιά-σταθμός για την προστασία των εργαζόμενων σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους και την αμοιβή που δικαιούνται. Τον Μάρτιο του 2025 προχωρά η πλήρης εφαρμογή της στον τουρισμό και την εστίαση, ενώ θα ακολουθήσει εντός του έτους η πιλοτική εφαρμογή και σε άλλους κλάδους.
3. Στην αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ. Διευρύνθηκε φέτος η λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, ενώ ενισχύθηκε το ΚΕΠΑ με 700 επιπλέον γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Το 2025 προχωρούν η περαιτέρω αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και η απλούστευση διαδικασιών, ο περιορισμός της ανάγκης για φυσική παρουσία στο ΚΕΠΑ και ο δραστικός περιορισμός αναβολών και καθυστερήσεων.
4. Στην ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μετά την ψήφιση του νόμου για τον κατώτατο μισθό, ξεκινά ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για την κατάρτιση και την έκδοση σχεδίου δράσης για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με τις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες για τη θωράκιση του πλαισίου και την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
5. Στην ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με δύο έργα: ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των πολιτών και δημιουργία ενός νέου πραγματικά ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.