Κυριαρχία του ευρωπαϊκού Νότου, για μία ακόμα χρονιά, στην κατάταξη του «Economist» για το 2024. Μπορεί η ελληνική οικονομία να μην είναι πρώτη, όπως πέρσι, διατηρείται όμως ψηλά, ισοβαθμώντας στην τρίτη θέση με τη Δανία. Η κατάταξη προκύπτει από την άθροιση των επιδόσεων σε πέντε επιμέρους κατηγορίες: αύξηση ΑΕΠ, ετήσια μεταβολή βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, πληθωρισμός, ανεργία και δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Επιταχύνει το ΑΕΠ της ελληνικής οιοκονομίας
Με το ΑΕΠ να επιταχύνει, καταφέρνοντας να μεγεθυνθεί κατά 3,7% στο πρώτο 9μηνο (σε ετήσια βάση το γ΄ τρίμηνο η αύξηση ήταν 2,3%), η Ελλάδα έρχεται πρώτη, αν εξαιρεθεί η «πολεμική επίδοση» του Ισραήλ (+6,7%). Εξαιρετική είναι η επίδοση και στο μέτωπο της ανεργίας, όπου η Ελλάδα πέτυχε την πέμπτη καλύτερη επίδοση μεταξύ 37 οικονομιών, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 9μηνο.
Στο «μέτωπο» του πληθωρισμού η ελληνική οικονομία κατατάσσεται 14η, με τον «πυρήνα» του τιμάριθμου (εξαιρεί τις αλλαγές σε ευμετάβλητες τιμές αγαθών, όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα) να «τρέχει» με 3,5% τον Νοέμβριο. Σχετικά υψηλή είναι και η κατάταξη του χρηματιστηρίου, με βάση την απόδοση το τελευταίο 12μηνο, που συμπίπτει με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με κέρδη 10,6% ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατατάσσεται 17ος μεταξύ 37 αγορών.
Παρά τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης τα τελευταία χρόνια, η χειρότερη επίδοση της Ελλάδας είναι σε αυτή την κατηγορία, με έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ – το πέμπτο υψηλότερο μεταξύ των 37 οικονομιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από τις μισές οικονομίες (21) έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Ποιά είναι η κατάταξη των χωρών
Την καλύτερη επίδοση για φέτος πέτυχε η Ισπανία, με ανάπτυξη 3,5%, μείωση ανεργίας 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, δημοσιονομικό έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ (επιδόσεις δηλαδή αντίστοιχες των ελληνικών) αλλά χρηματιστηριακά κέρδη 17,1% και πληθωρισμό 2,4%. Δεύτερη κατατάσσεται η Ιρλανδία, ενώ αμέσως μετά την Ελλάδα και τη Δανία στην πέμπτη θέση είναι η Ιταλία. Δηλαδή οι 4 από τις 5 πρώτες οικονομίες ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρωζώνης (οι τρεις στον Νότο), που τόσο ταλαιπωρήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά Κολομβία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ελβετία και Ν. Κορέα.
Έκπληξη προκαλούν οι οικονομίες που βρίσκονται στον πάτο της κατάταξης: Τελευταία είναι η Εσθονία, προτελευταία η Λετονία και τέταρτη από το τέλος η Φινλανδία – οικονομίες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εντυπωσιακές επιδόσεις. Περισσότερο αναμενόμενη είναι η τρίτη χειρότερη της κατάταξης, η Τουρκία. Εξαιρετικά απογοητευτική είναι η επίδοση της βρετανικής οικονομίας (31η), προβληματικές οι επιδόσεις Γαλλίας (26η) και Γερμανίας (23η) και μέτρια η επίδοση της αμερικανικής οικονομίας (20ή).