ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανάπτυξη επί τέσσερα

Εντυπωσιακές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο 2023 και ακόμη πιο ισχυρές προοπτικές
19:14 - 27 Σεπτεμβρίου 2023

Σε όλο και πιο ισχυρό παίκτη των κατασκευών, των παραχωρήσεων και της ενέργειας εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που -έχοντας καταφέρει να σταθεί όρθιος στα «πέτρινα χρόνια» της οικονομικής κρίσης- σήμερα δρέπει τους καρπούς της επιτυχημένης στρατηγικής των προηγούμενων ετών και κατακτά διαρκώς υψηλότερες κορυφές σε όλους τους επιμέρους τομείς της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του.

Οι εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, αλλά και οι ακόμη πιο θετικές μελλοντικές προοπτικές, για τις οποίες έδωσε «στίγμα» η διοίκηση Περιστέρη, ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι ο όμιλος βρίσκεται σε τροχιά πρωτοφανών ρυθμών ανάπτυξης μέσα από τη διαρκή ανάληψη νέων έργων, που θα μεγεθύνουν το επιχειρηματικό αποτύπωμά του σε εντυπωσιακό βαθμό στα χρόνια που έρχονται.

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Η ενίσχυση των εσόδων του ομίλου στα 1,604 δισ. ευρώ από 1,461 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, η μεγάλη αύξηση της καθαρής κερδοφορίας στα 54.700.000 από 34.300.000 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και η σημαντική ενίσχυση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) στα 250.200.000 ευρώ δίνουν μια καθαρή εικόνα για την ανοδική τροχιά των αποτελεσμάτων φέτος.Είναι όμως τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικονομικών επιδόσεων εκείνα που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτυπώνουν στον καμβά των δραστηριοτήτων του ομίλου τις μελλοντικές προοπτικές του. Συγκεκριμένα:

1 Ρεκόρ έργων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ιστορικό ρεκόρ των ανεκτέλεστων έργων που έχει αναλάβει ο όμιλος, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 5,7 δισ. ευρώ και αποτελεί μια ασύγκριτη, για τον κλάδο συνολικά, δύναμη πυρός που θα ενισχύει σταθερά τις ταμειακές ροές από τις κατασκευαστικές δραστηριότητες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο μέλλον. Οι δε προοπτικές που διανοίγονται είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς τα επόμενα χρόνια θα δημοπρατηθούν νέα έργα άνω των 30 δισ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν στα 636.300.000 ευρώ από 420.400.000 ευρώ πέρυσι.

2 Γεμάτα ταμεία. Η υψηλή ρευστότητα επίσης, ύψους 1,449 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα στα ταμεία του ο όμιλος, εγγυάται την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων που έχει αναλάβει και διαμορφώνουν το καθαρό χρέος σε 1,469 δισ. ευρώ (συντελεστής 2,1x).

3 Βασικός μοχλός οι παραχωρήσεις. Στον τομέα των παραχωρήσεων επιπλέον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή της εγχώριας αγοράς, με ένα εξαιρετικά πλούσιο και προσοδοφόρο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης αυτοκινητόδρομων μήκους 1.600 χιλιομέτρων και πολλών ακόμη έργων (μονάδες απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αεροδρόμιο στο Καστέλι, Ελληνικό, Χερσόνησος-Νεάπολη και λοιπά).

Στο χαρτοφυλάκιο αυτό, μετά την Εγνατία Οδό, ήρθε πρόσφατα να προστεθεί η 25ετής παραχώρηση της Αττικής Οδού, την οποία πηγές του ομίλου χαρακτηρίζουν ως «ορόσημο», λόγω και του ιδιαίτερα ελκυστικού προφίλ ρίσκου/απόδοσης, που έρχεται να συμβάλει περαιτέρω στη διασφάλιση σημαντικών, σταθερών και μακροπρόθεσμων χρηματικών ροών.

Σύμφωνα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο τομέας παραχωρήσεων αναμένεται να είναι βασικός μοχλός ενίσχυσης και δημιουργίας αξίας για τον όμιλο και τους μετόχους του, δεδομένου του μεγέθους και των χαρακτηριστικών των έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή προς υλοποίηση και αναμένεται να ωριμάσουν σταδιακά. Στο εξάμηνο ο τομέας των παραχωρήσεων είχε έσοδα 103.400.000 ευρώ έναντι 93.900.000 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ως αποτέλεσμα της αύξησης της κίνησης στη Νέα και Κεντρική Οδό, αλλά και της διευρυμένης σταδιακής λειτουργίας του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

4 Ενεργειακό «μπουμ». Ιδιαίτερα δυναμική είναι και η ανάπτυξη του ομίλου στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα στις ΑΠΕ, όπου το χαρτοφυλάκιό των έργων σε λειτουργία, κατασκευή και έτοιμων για κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 ΜW, με τα 1.225 MW να αποτελούν ήδη εγκατεστημένη ισχύ, έχοντας αυξηθεί κατά 320 MW το τελευταίο εννεάμηνο.

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 902.600.000 ευρώ έναντι 1,022 δισ. ευρώ πέρυσι, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και της χαμηλότερης παραγωγής ΑΠΕ. Στη λιανική, παρά τη μειωμένη ζήτηση ενέργειας, η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αύξησε κατά 13,5% τους όγκους πωλήσεων, ενώ το μερίδιο αγοράς έφτασε το 11,3% από 6,73% τον Ιούνιο του 2022.

Ως προς τη νέα μονάδα με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ισχύος 877 MW, που αναπτύσσει μαζί με τη Motor Oil, οι εργασίες έχουν ξεπεράσει το 80% και η λειτουργία της αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.