Στο 2,4% κατέγραψε τον πληθωρισμό η ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο, παραμένει, δηλαδή, ο γενικός δείκτης τιμών αμετάβλητος σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων δεν ξεπέρασε το +0,6%, με μείωση στις τιμές κάποιων τροφίμων, όπως τα ζυμαρικά που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη (-10,1%), ενώ ακολουθούν τα γαλακτοκομικά και αυγά (-3,4%) και τα πουλερικά (-1,9%). Αυξήσεις κατέγραψαν οι τιμές του ελαιόλαδου (6,4%), των αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών (6,2%), των δημητριακών (5,6%), των λαχανικών (4,3%), του μοσχαρίσιου κρέατος (4,1%) και των ψαριών (3,1%).
Άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όμως, είχαν τη δική τους… συμμετοχή στην αύξηση των τιμών. Οι υπηρεσίες τουρισμού είχαν τη μερίδα του λέοντος, με τις μεταφορές με αεροπλάνο ακριβότερες κατά 34,9%, τη διαμονή σε ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία κατά 11,9%, τα πακέτα διακοπών κατά 7,7%.
Πληθωριστικά μπαίνουν στην εορταστική περίοδο και τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, αφού καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 7,2% στην ομάδα «ένδυση και υπόδηση». Αβάσταχτο παραμένει το στεγαστικό κόστος για τους πολίτες, με τα ενοίκια ακριβότερα κατά 7,5%, το ρεύμα κατά 7%, τις οικιακές υπηρεσίες κατά 5,2%.
Ακριβή είναι η Υγεία στη χώρα, με ακριβότερα ασφάλιστρα κατά 14%, ενώ ανατιμήσεις πήραν και τα φαρμακευτικά (4,5%), αλλά και ιατρικά προϊόντα (3,6%). Το κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης ήταν κατά 4% ακριβότερο τον Νοέμβριο.
Επίσης, καταγράφονται ανατιμήσεις 1,6% στην ομάδα «επικοινωνίες» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες, 1,4% στην ομάδα «αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες», 2,6% στην «εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε δίδακτρα Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο +2,2% η ομάδα «άλλα αγαθά και υπηρεσίες» λόγω αύξησης των τιμών κυρίως σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, αλλά και προσωπικά είδη, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα «άλλα είδη ατομικής φροντίδας».