Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν τον Νοέμβριο του 2024 οι επιτυχείς ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση προόδου που δημοσίευσε χθες η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Τον Νοέμβριο οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών σημείωσαν άνοδο περίπου 73% και διαμορφώθηκαν σε 1.991, αντιστοιχώντας σε αρχικές οφειλές αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, από 1.152 ρυθμίσεις αρχικών οφειλών 394 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023.
Τι έγινε με τις αιτήσεις
Σε σταθερά υψηλά επίπεδα συνέχισαν και οι νέες αιτήσεις καθώς και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων, που διαμορφώθηκαν σε 5.219 και 3.395 αντιστοίχως. Πρόκειται για αύξηση 22,22% για τις νέες αιτήσεις και 48,32% για τις οριστικές υποβολές συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2023. Έως σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 27.538 και η συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών σε 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε σε 15,53% και προς χρηματοδοτικούς φορείς σε 30,3%. Το 47,82% των ρυθμίσεων προς χρηματοδοτικούς φορείς (βάσει οφειλών) έλαβε «κούρεμα» άνω του 30%. Το συνολικό ποσό διαγραφής οφειλών ανέρχεται σε 2,82 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενίσχυσε την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, με 2.167 ευάλωτα νοικοκυριά να επωφελούνται από ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα. Πρόκειται για αύξηση άνω του 19% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2024. Παράλληλα, 130 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.
Δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα
Μαζί με την Έκθεση Προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού δημοσιεύτηκαν και στοιχεία τέλους Σεπτεμβρίου 2024 για την κατάσταση των «κόκκινων» δανείων που έχουν παραμείνει στις τράπεζες (μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών είναι καταγγελμένο, ενώ κατά μέσο όρο το 20% του συνόλου των ΜΕΔ βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης), αλλά και για τις διμερείς ρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τον Οκτώβριο από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Βάσει αυτών, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες (Intrum, doValue, Cepal, QQuant) πραγματοποίησαν ρυθμίσεις συνολικής αξίας 287 εκατ. ευρώ για πάνω από 7.620 οφειλέτες. Η πλειονότητα αυτών των ρυθμίσεων αφορά κυρίως στεγαστικά δάνεια.