Ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας, χωρίς τα στοιχεία τους να φτάνουν ποτέ στις δημόσιες Αρχές, όπως δείχνει έρευνα της Γραμματείας Ισότητας της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Friedrich Ebert Stiftung (FES) και παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση. Από όλα τα στάδια της έρευνας προέκυψε επίσης διάχυτη η ανάγκη και η αγωνία να υπάρχει πρόσβαση των θυμάτων σε μηχανισμούς αποτελεσματικής προστασίας σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
- Ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας (31,4%).
- Τρία στα τέσσερα θύματα είναι γυναίκες (75,3%).
- Μόνο το 1,6% των θυμάτων κατήγγειλε το περιστατικό στις αρμόδιες Αρχές.
- Τα θύματα δεν ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές, είτε γιατί δεν τις εμπιστεύονται (27,2%) είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν θα γίνει κάτι ουσιαστικό (51,1%).
- Μόνο το 3,1% διαθέτει συλλογική σύμβαση εργασίας με διατάξεις που καλύπτουν τη σεξουαλική παρενόχληση.
- Το 78,9% δήλωσε ότι τα συνδικάτα πρέπει να επιμείνουν στην ένταξη κατάλληλων ρυθμίσεων στους κανονισμούς εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία.
- Έχει σταματήσει η λειτουργία των δομών θεσμικού κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή των συνδικάτων, τόσο για την ισότητα των φύλων, τις διακρίσεις, τη βία και την παρενόχληση στην εργασία όσο και για την κατάσταση στο πεδίο και τους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.