Κατά μέσο όρο 5% θα ενισχυθούν οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τα επόμενα τρία χρόνια, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου, με τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την αύξηση 4,6% στον κατώτατο μισθό. Από το 2026 οι αυξήσεις θα έρχονται νωρίτερα -από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους- σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% και άλλη μία μονάδα θα μειωθούν το 2027.
Ποιό είναι το χρονοδριάγραμμα των αυξήσεων
Ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει το ποσοστό που είχε αποκαλύψει η «Α», δηλαδή ότι οι αυξήσεις για το 2025 θα κινηθούν στο 4,6%, με πρώτους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να βλέπουν την αύξηση της μισής ποσοστιαίας μονάδας στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε θα προπληρωθούν τους μισθούς Ιανουαρίου, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, με τις πληρωμές στο τέλος του επόμενου μήνα. Η μείωση θα προέλθει από τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, που θα διαμορφωθούν σε 6,10% από 7,10%. Για τους εργαζόμενους η κράτηση θα διαμορφωθεί σε 4,05% (από 4,55%) και για τους εργοδότες σε 2,05% (από 2,55%).
– Έτσι, μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ θα έχει όφελος 4,15 ευρώ τον μήνα και 58 ευρώ σε ετήσια βάση (για 14 μισθούς). Εργαζόμενος συνταξιούχος με μισθό 1.110 ευρώ θα ωφεληθεί κατά 78 ευρώ σε ετήσια βάση.
Ισόποσα με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα αυξάνεται και ο μισθός για τον νεοεισερχόμενο στον δημόσιο τομέα από την 1/1/2026. Όμως, ειδικά για το 2025, η προσαύξηση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους απομειωμένη κατά την υφιστάμενη στις 31/12/2024 διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή, σήμερα ο βασικός μισθός στο Δημόσιο είναι 20 ευρώ μεγαλύτερος από τον ιδιωτικό, στα 850 ευρώ. Αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί το 2025 κατά 40 ευρώ και διαμορφωθεί από τα 830 στα 870 ευρώ, ο νεοεισερχόμενος στο Δημόσιο θα λάβει 20 ευρώ αύξηση, ώστε ο μισθός να εξισωθεί.
Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους συλλογικών συμβάσεων
Μέσα σε έναν χρόνο από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον νέο κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας θα εκδώσει σχέδιο δράσης για την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο, η οποία θέτει ως στόχο να αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από σύμβαση κυμαίνεται στο 25%-30%.
Το νέο σύστημα προβλέπει ημερομηνία έναρξης των εργασιών της επιτροπής διαβούλευσης την 31η Αυγούστου και ολοκλήρωση της διαδικασίας στο τέλος του έτους, ώστε ο νέος μισθός να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Η ρήτρα παρέκκλισης θα προβλέπεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις δυσμενών οικονομικών συνθηκών, οι οποίες θα στοιχειοθετούνται επαρκώς και θα εγκρίνονται από την επιτροπή διαβούλευσης.
Όμως, και σε αυτή την περίπτωση, οι αποδοχές θα παραμένουν «παγωμένες», καθώς ο νόμος θα απαγορεύει τη μείωση του κατώτατου μισθού, ώστε να διασφαλίζεται το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων και να στηρίζονται τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά.
Ειδικά για τα έτη 2025, 2026 και 2027, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που ισχύει και σήμερα, με τη διαφορά ότι -εκτός από την επιστημονική επιτροπή- θα συσταθεί και επιτροπή διαβούλευσης με ενισχυμένο ρόλο, στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι και φορείς της οικονομίας (π.χ. ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ). Στόχος της επιτροπής είναι να ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού των βασικών αποδοχών με το νέο μοντέλο, όσο κι αν αυτό, επί της ουσίας, θα εφαρμοστεί τρία χρόνια αργότερα.