Στην κοινοπραξία των εταιρειών που έχουν συστήσει οι Fraport – Κοπελούζος και Κωνσταντακόπουλος περνάει ο έλεγχος του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας με απόφαση του Υπερταμείου. Η ολοκλήρωση της παραχώρησης, που γίνεται έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν ως κοινοπραξία μόνο οι εταιρείες Fraport με ποσοστό συμμετοχής 51%, Delta Airport συμφερόντων Κοπελούζου με ποσοστό 24,5% και Πηλέας Συμμετοχών συμφερόντων ΤΕΜΕΣ με ποσοστό 24,5%, ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Η παραχώρηση θα αποφέρει συνολικά έσοδα 71,2 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή άμεσης προκαταβολής με την τελική υπογραφή στα μέσα του 2025 και τα υπόλοιπα θα εισπραχθούν σε βάθος 40 ετών μέσω μερισμάτων, καθώς οι νέοι μέτοχοι θα παραχωρήσουν το 10% του αεροδρομίου στο Υπερταμείο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η προσφορά ξεπερνά κατά πολύ την ανεξάρτητη αποτίμηση που είχε προηγηθεί.
Τι προβλέπεται από τη συμφωνία της Fraport
Η συμφωνία για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» προβλέπει επίσης ότι η κοινοπραξία θα υλοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 28,3 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, με άμεση προτεραιότητα την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών, τον εκσυγχρονισμό του αεροσταθμού, την κατασκευή νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών σε απαλλοτριωμένο τμήμα 50 στρεμμάτων, τη δημιουργία καταστημάτων λιανικής και εστίασης και άλλα.
Μελλοντικά στο πλαίσιο της σύμβασης προβλέπονται η δημιουργία νέου αεροσταθμού και η επέκταση υποδομών, που θα επιτρέψουν και την αύξηση της επιβατικής κίνησης. Έως το τέλος του 2024 η Fraport εκτιμά ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα έχουν χρησιμοποιήσει περίπου 330.000 επιβάτες.