Ανησυχία τραπεζιτών για την επιστροφή Τραμπ – Τα αδέρφια Αντετοκούμπο σε ρόλο επενδυτή

18:57 - 5 Δεκέμβριος 2024

Πολύ θετική η πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος να δημιουργήσει «παρατηρητήριο» χρεώσεων, προμηθειών, τελών και επιτοκίων για όλες τις τράπεζες, το οποίο θα ενημερώνεται διαρκώς και θα δίνει -για πρώτη φορά- τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν σαφή εικόνα τι προσφέρει και τι χρεώνει κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε συγκρίσιμη βάση.

Αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι πρόκειται για μια απόφαση που ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση (θα είχαμε γλιτώσει γκρίνια και χρήμα αν είχε γίνει νωρίτερα). Και δεύτερον, ότι η χρονική συγκυρία ενεργοποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας, σε μια περίοδο που έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι όλων με τα τραπεζικά χαράτσια, μάλλον αντικατοπτρίζει την αγωνία της ΤτΕ να δείξει ότι συμβάλλει κι εκείνη με εποπτικά μέτρα για να αποκρούσει τα πυρά που δέχεται. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, πάντως.

Ανήσυχους άκουσα κάποιους τραπεζίτες στο χθεσινό 2ο Growthfund Summit του Υπερταμείου. Όχι για τις προμήθειες και τα λοιπά που συζητάμε στην καθημερινότητά μας, αλλά για το τι μας περιμένει με την επιστροφή Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Ειδικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδούβελης, μόνο την έλευση του Αρμαγεδδώνα δεν προέβλεψε, εκτιμώντας ότι η δεύτερη θητεία του θα προκαλέσει σοκ και απορρύθμιση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Έχουμε ήδη μία εμπειρία από την εποχή που ήταν πρόεδρος, όταν πέρασε έναν νόμο με τον οποίο τράπεζες μεσαίου μεγέθους αφέθηκαν πιο ελεύθερες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη κρίση τον Μάρτιο του 2023 στη Silicon Valley. Δεν αποκλείεται στη δεύτερη θητεία του να υπάρξει προσπάθεια αποκανονικοποίησης όχι μόνο στην κεφαλαιαγορά αλλά σε όλο το επιχειρηματικό σύστημα», είναι η πρόβλεψή του.

Αναρωτιέμαι και απάντηση δεν παίρνω, τι είναι τελικά αυτό που φρενάρει την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών να χρησιμοποιήσει το εργαλείο των «Πρότυπων Προτάσεων» που η ίδια θεσμοθέτησε και να δρομολογήσει μεγάλα οδικά έργα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο αναρωτήθηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πέτρος Σουρέτης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Υπερταμείου. Οι ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες και για τους πολίτες, και για τις επιχειρήσεις, και για το Δημόσιο, που δεν έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες να χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια τη δημιουργία, παραδείγματος χάρη, νέων οδικών αξόνων για να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αττική. Κι όμως στα συρτάρια του υπουργείου έχουν κατατεθεί αναλυτικές πρότυπες προτάσεις με συγκεκριμένες λύσεις που μένουν να αραχνιάζουν.

Από το χέρι έχει πάρει τους αδελφούς Αντετοκούνμπο ο Ηλίας Γεωργιάδης της Premia Properties, ο οποίος, σοφά ποιώντας, αξιοποιεί το brand name και κάποια (λίγα) από τα πολλά λεφτά που διαχειρίζεται το family office του «Greek Freak» για να αναδείξει επιμέρους επενδύσεις που κάνει στην Ελλάδα, είτε είναι τα Village είτε παλιότερα τα Ελληνικά Οινοποιεία.

*Σε χλωρό κλαρί δεν τους αφήνει ο Γιώργος Αυτιάς στην Ευρωβουλή. Χθες ήταν η «μέρα» της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της οποίας είναι ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ. Ο Αυτιάς, που ξέρει από τα προβλήματα της καθημερινότητας, έθεσε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων στην επικεφαλής της ΕΚΤ προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν στέγη με χαμηλότοκα δάνεια και οι νέοι επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν τις δικές τους δουλειές. Και επισήμανε ότι επείγει η μείωση των επιτοκίων, καθώς η απόκλιση μεταξύ δανεισμού και καταθέσεων είναι τεράστια και -ως εκ τούτου- η ρύθμισή της είναι επιτακτική. Η Λαγκάρντ, απαντώντας στον Γ. Αυτιά, παραδέχθηκε το πρόβλημα και τόνισε ότι «η πορεία των επιτοκίων θα είναι καθοδική».