Συνέχεια μόνο για τις τράπεζες είχε το μίνι ράλι που ξεκίνησε προχθές στο Χρηματιστήριο και συνεχίστηκε με σβησμένες μηχανές χθες, καθώς οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν «στο κόκκινο», παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1.435 μονάδες. Είπαμε, δεν θα είναι εύκολο να σκαρφαλώσουμε στον τοίχο της ανησυχίας. Ειδικά με όσα διαδραματίζονται στη Γαλλία με τον προϋπολογισμό και την κυβερνητική αστάθεια, σε ένα σκηνικό που -επειδή ακριβώς θυμίζει κάτι από την Ελλάδα της κρίσης- οι διαχειριστές κρατούν μια απόσταση ασφαλείας από την αγορά της «ορίτζιναλ» χώρας. Τη δική μας δηλαδή.
*Θριαμβευτική η επικράτηση του Γιάννη Μπρατάκου στις εκλογές του ΕΒΕΑ. Το 89% και τις 45 από τις 51 έδρες δεν νομίζω πως ούτε στα πιο τρελά του όνειρα τα είχε δει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος επιστρέφει σε γνώριμα μονοπάτια. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο του Μπρατάκου οι επιχειρηματίες-μέλη του ΕΒΕΑ και, αν είναι κάτι που δημιουργεί αλγεινή εντύπωση, αυτό έχει να κάνει με την αντίδραση του έτερου υποψήφιου του Επιμελητηρίου, ο οποίος απειλεί με δικαστικές προσφυγές. Για να αμφισβητήσει τι;
Πρέπει να αναβόσβησαν πολλά λαμπιόνια με τα πρόστιμα του υπουργείου Ανάπτυξης στις 14 εμπορικές αλυσίδες ανήμερα της Black Friday, για παραπλανητικές εκπτώσεις και αισχροκέρδεια σε βάρος όλων ημών των καταναλωτών. Τόσα χρόνια δεν θυμάμαι να σπεύδουν προς συμπαράσταση των εταιρειών που υπέπεσαν σε παραβάσεις μεγάλοι σύνδεσμοι, όπως ο ΣΕΛΠΕ των λιανέμπορων, και εμπορικοί σύλλογοι, όπως αυτός του Πειραιά. Και άντε να δεχθώ ότι εκπρόσωποί τους είναι, να εκδώσουν μια ανακοίνωση, να «μαλώσουν» την κυβέρνηση, τους ελεγκτές και τον Θεοδωρικάκο. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι το νόημα της πρότασής τους να μη δημοσιοποιούνται τα πρόστιμα και τα ονόματα των επιχειρήσεων, όταν έχουμε γιορτές, επειδή -λένε- χαλάει το κλίμα στην αγορά και στεναχωριούνται οι καταναλωτές…
Για τα πρόστιμα θέση, και μάλιστα εξόχως αιχμηρή, απέναντι στην κυβέρνηση πήρε χθες δημοσίως (στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου») και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπ. Θεοδωρόπουλος. Ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ολιγοπώλια και καρτέλ στην αγορά, ότι «αρκούν και δύο επιχειρήσεις» για να υπάρχει ανταγωνισμός και έψεξε τους υπουργούς ότι «διαγκωνίζονται για το ποιος βάζει τα πιο μεγάλα πρόστιμα»…
Μένω στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος επιχείρησε χθες να πείσει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους, αλλά δεν τους αφήνει και πολλά περιθώρια η χαμηλή παραγωγικότητα που έχουμε στην Ελλάδα. Και προς επίρρωση των παραπάνω, επικαλέστηκε και κάποια στατιστικά, τα οποία εγώ δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω, αλλά, για να τα λέει, έτσι θα είναι. Είπε συγκεκριμένα ότι «στην Ελλάδα έχουμε 38 ευρώ ανά ώρα εργασίας παραγόμενο προϊόν, ενώ στη Γερμανία είναι στα 75 ευρώ και στη Δανία 141 ευρώ». Α, και μην μπερδεύεστε αν διαβάζετε ότι στην Ελλάδα δουλεύουμε περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς (1.700 ώρες ετησίως, όταν π.χ. οι Γερμανοί δουλεύουν 1.301), δεν το βλέπουν έτσι οι οικονομολόγοι και οι βιομήχανοι.
Τέλος του έτους με αρχές του 2025 αναμένεται να κλείσει η εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που σήμερα ελέγχει ο όμιλος Helleniq Energy, από το ΤΑΙΠΕΔ. Η σχετική τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για τη συναλλαγή βρίσκεται πλέον στη Βουλή και προβλέπει ότι το τίμημα (υπολογίζεται από την αγορά γύρω στα 200 εκατ. ευρώ) που θα καταβάλει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στη Helleniq Energy θα συμψηφιστεί με τα ετήσια μερίσματα που εισπράττει από την τελευταία.