«Αναστροφή του παραγωγικού μοντέλου τώρα, ειδάλλως νέα ύφεση από το 2032»

17:10 - 4 Δεκεμβρίου 2024

«Καμπανάκι» για την επιτακτική ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με ορίζοντα πλέον τα χρόνια που ακολουθούν μετά το 2032, όταν πια θα έχουν εκπνεύσει το Ταμείο Ανάκαμψης και η περίοδος χάριτος του ελληνικού χρέους, έκρουσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Τι ανέφερε ο Εξάρχου για τις πιθανότητες νέας ύφεσης απο το 2032

Επιχειρώντας να δει πιο μπροστά από τα σημερινά θετικά στοιχεία της οικονομίας, ο έμπειρος μάνατζερ του κλάδου κατασκευών και υποδομών σημείωσε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας να κάνει το μεγάλο βήμα, να ξεκινήσει να παράγει και να εξάγει και να προσελκύει ξένες επενδύσεις, εκτιμώντας ότι «εάν δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε την αναστροφή του παραγωγικού μοντέλου, τα έτη 2030-2032 θα είναι δύσκολα χρόνια, με κίνδυνο να επιστρέψει η οικονομία σε ύφεση».

Ο ίδιος -στην παρέμβασή του στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου»- αναφέρθηκε και στις μεγάλες ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου. Υπογράμμισε ότι τα νέα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης -για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα πως θα παραταθεί-, θα αυξήσουν σημαντικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εταιρειών, οι οποίες θα χρειαστούν στη συνέχεια 4-5 χρόνια έως ότου τα ολοκληρώσουν. Αλλά από εκεί και μετά, όπως είπε, τα έργα δεν θα είναι ανεξάντλητα και, για τον λόγο αυτό, ο όμιλος AKTOR προχωρά από τώρα στον μεγάλο μετασχηματισμό του.

Αναφερόμενος στις παθογένειες των μεγάλων έργων, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι συνδέονται με τη δημοπράτηση ανώριμων μελετητικά έργων, την καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων και την εμπλοκή των αρχαιολογικών εργασιών, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις τόσο στο ζήτημα έκδοσης εγγυητικών επιστολών όσο και στο θέμα των εργοληπτικών πτυχίων.