Οριστικό τέλος στα σενάρια περί έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζών έβαλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με επενδυτές, στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΧΑΕ και της Morgan Stanley στο Λονδίνο. «Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η τελευταία φορα της έκτακτης φορολόγησης κερδων
Ο πρωθυπουργός είχε ήδη από το Σαββατοκύριακο εκπέμψει το μήνυμα ότι η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας σε συνέντευξή του ότι το 2024 ήταν η τελευταία χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση κερδών, και το έκανε στην περίπτωση των διυλιστηρίων. «Με τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες, τα πρόσθετα έσοδα, ειδικά από έκτακτες φορολογήσεις, δεν μπορούμε να τα ξοδέψουμε, γιατί έχουμε οροφές δαπανών, άρα θα ήταν και λίγο… δώρον άδωρον να το κάνουμε αυτό. Το κάναμε το 2024 με τα διυλιστήρια, γιατί ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Άρα, δεν έχει νόημα να συζητάμε πια για έκτακτες φορολογήσεις, διότι δεν μπορούμε τα χρήματα αυτά να τα ξοδέψουμε, ξεπερνώντας τις οροφές δαπανών», ανέφερε ο πρωθυπουργός, αντιτείνοντας τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση της φοροδιαφυγής, «που είναι η πιο δίκαιη πολιτική».
Τα σενάρια για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών είχε διαψεύσει, με διπλωματική γλώσσα, την περασμένη εβδομάδα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Την περασμένη Παρασκευή, πιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. «Όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα μέχρι το τέλος της τετραετίας θα κινούνται μακριά από τον λαϊκισμό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση έχει δείξει σταθερά ότι κρατά μια υπεύθυνη φιλοεπενδυτική στάση», τόνισε -μιλώντας σε συνέδριο- ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική για τις τράπεζες είναι δυναμική, αλλά δυο πράγματα δεν αλλάζουν: Πρώτον, η πεποίθηση ότι πρέπει να έχουμε εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Δεύτερον, ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να λειτουργήσει με συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών.
Ο εντονότερος ανταγωνισμός των τραπεζών στην εσωτερική αγορά, σε επίπεδο προϊόντων και τιμολογιακής πολιτικής, αποτελεί σταθερά ζητούμενο της κυβέρνησης από τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, με τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας και την εξυγίανσή τους από τα κόκκινα δάνεια, με στόχο την ευρύτερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση διατηρεί πάντα ανοιχτό το θέμα των χαμηλότερων χρεώσεων από τις τράπεζες.
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εκδήλωση για τις ελληνικές τράπεζες που διοργάνωσε το Bloomberg στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για καλή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζικού συστήματος και ζήτησε από τις τράπεζες να δώσουν περισσότερα δάνεια, και δη στεγαστικά, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερα ρίσκα. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ του ανταγωνισμού των τραπεζών, με στόχο τη μείωση στα κόστη, κάνοντας αναφορά στη μεγάλη επιτυχία του διατραπεζικού συστήματος πληρωμών IRIS.
Ποιές είναι οι νέες κινήσεις
Οι τράπεζες έχουν διαρκώς στο μικροσκόπιό τους το θέμα των προμηθειών (τις μειώνουν σταθερά την τελευταία διετία), καθώς πιέζονται από τον ανταγωνισμό των neobanks και των εταιρειών fintech, που μπαίνουν συνεχώς στην αγορά παροχής χρηματοπιστωτικών προϊόντων και πληρωμών (για παράδειγμα, η Revolut έχει αποκτήσει ήδη πάνω από 1,5 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα). Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες μελετούν νέες κινήσεις για να μειώσουν το κόστος των προμηθειών στις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των εμβασμάτων, που είναι το μόνο προϊόν που χρεώνεται ακριβότερα σε σχέση με ό,τι ισχύει για τις τράπεζες της υπόλοιπης Ευρώπης. Παράλληλα, έχουν φτιάξει πακέτα συναλλαγών με ενιαία χρέωση, τα οποία εξοικονομούν στον πελάτη αρκετά ευρώ μηνιαίως από καθημερινές συναλλαγές, τις οποίες θα πλήρωνε ακριβότερα μεμονωμένα.