Ποιο τιμολόγιο ρεύματος συμφέρει τον Δεκέμβριο

Κερδίζουν έδαφος τα σταθερά (μπλε) εν μέσω ανατιμήσεων - Πάγια, χρεώσεις, διάρκεια συμβολαίων ανά πάροχο - Εντός της εβδομάδας η επιδότηση
16:02 - 3 Δεκέμβριος 2024

Πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στο κόστος ηλεκτρισμού των νοικοκυριών παρουσιάζουν πλέον τα σταθερά μπλε τιμολόγια διάρκειας 6 έως 12 μηνών σε σύγκριση με τα ειδικά πράσινα τιμολόγια, με βάση τα οποία χρεώνονται κάθε μήνα σχεδόν οκτώ στους δέκα καταναλωτές.

Ποιές είναι οι ιδιαιτερότητες 

Παρά τις ιδιαιτερότητες των μπλε τιμολογίων, όπως είναι το διπλάσιο μηνιαίο πάγιο και το ρίσκο να «κλειδώσει» κάποιος καταναλωτής μια θεωρητικά υψηλή τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν υποχωρήσουν σημαντικά οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, αυτή τη στιγμή η σύγκριση ευνοεί σημαντικά τα σταθερά τιμολόγια, των οποίων οι ονομαστικές χρεώσεις ουσιαστικά είναι οι μισές συγκριτικά με τα πράσινα που επιλέγουν οι περισσότεροι από εμάς.

Είναι ενδεικτικό πως με βάση τα νέα τιμολόγια που ισχύουν για τον Δεκέμβριο, με τη μεσοσταθμική τιμή τους να είναι 25% υψηλότερη από τον Νοέμβριο, το φτηνότερο πράσινο, που είναι της ΔΕΗ, ξεκινά από τα 15,499 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 5 ευρώ μετά την έκπτωση κατά 68% που έκανε η εταιρεία, ενώ το αντίστοιχο οικονομικότερο σταθερό με διάρκεια έξι μηνών της Protergia ξεκινά από τα 0,085 ευρώ με πάγιο 9,9 ευρώ και το αμέσως επόμενο της Φυσικό Αέριο από τα 0,089 ευρώ για 12 μήνες με μηνιαίο πάγιο επίσης 9,9 ευρώ.

Τι συμβαίνει με την τελική επιβάρυνση 

Φυσικά μιλάμε για ονομαστικές τιμές, καθώς για να υπολογίσει κανείς την τελική καθαρή επιβάρυνση που θα έχει είτε στην περίπτωση των κυμαινόμενων ειδικών τιμολογίων είτε σε αυτή των σταθερών, θα πρέπει να βάλει στη συνολική εξίσωση τον επιμερισμό των πάγιων χρεώσεων και τον ΦΠΑ που ανέρχεται σε 6%.

Ακόμη κι έτσι, όμως, τα σταθερά τιμολόγια φαίνεται να είναι τη δεδομένη περίοδο αρκετά πιο οικονομικά από τα πράσινα, καθώς, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, για μια κατανάλωση 500 κιλοβατώρων τον μήνα η καθαρή μηνιαία χρέωση σε ένα οικονομικό μπλε τιμολόγιο 12 μηνών διαμορφώνεται σε περίπου 11-12 λεπτά ή 57-60 ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ για ένα φτηνό πράσινο ανεβαίνει στα 18-19 λεπτά ή 87-93 ευρώ (τελική τιμή με πάγιο και ΦΠΑ).

Με τις εκτιμήσεις της αγοράς να μιλούν για ισχυρές διακυμάνσεις τους επόμενους μήνες, βλέπουμε πλέον όλο και περισσότερους παρόχους να ρίχνουν το βάρος του ανταγωνισμού στη διαμόρφωση πιο ελκυστικών σταθερών τιμολογίων, τα οποία σταδιακά αναμένεται να κερδίζουν όλο και πιο υψηλό μερίδιο αγοράς (ήδη λέγεται ότι φτάνουν τις 700.000) από τα πράσινα. Τα τελευταία δεν πρόκειται να καταργηθούν το 2025, όπως ήταν οι αρχικές σκέψεις, αλλά οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να τα παρέχουν σε όσους καταναλωτές (υφιστάμενοι ή νέοι) τα ζητούν ποντάροντας στις περιόδους χαμηλότερων χρεώσεων στην αγορά.

Η δέσμευση της κυβέρνησης

Δεδομένου ότι σήμερα ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών ρεύματος είναι ενταγμένος σε κάποιο από τα πράσινα τιμολόγια των προμηθευτών, η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζεται να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να επιδοτήσει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην επωμιστούν το αυξημένο κόστος και η τιμή να διαμορφωθεί οριακά κάτω από τα 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Επιδοτήσεις θα δοθούν για πρώτη φορά και για τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος υπό προϋποθέσεις.

Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Οι επιδοτήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν έως την Παρασκευή και θα αφορούν όλους όσοι «καίνε» έως 500 κιλοβατώρες, ωστόσο πιθανότατα δεν θα είναι για όλους ίδιες, καθώς μεταξύ των 13 εταιρειών που ανακοίνωσαν τις τιμές προμήθειας οι αποκλίσεις είναι χαοτικές.

  • Για παράδειγμα, ενώ οι φτηνότερες τιμές είναι της ΔΕΗ (0,15499 ευρώ), της Protergia και Volterra (0,159 ευρώ), οι υψηλότερες χρεώσεις φτάνουν τα 0,25856 ευρώ (!) της Eunice, της Elpedison για πάνω από 100 κιλοβατώρες (0,1995 ευρώ), της Volton (0,1993 ευρώ), αλλά και των Ελινόιλ (0,189 ευρώ), NRG (0,184 ευρώ) κ.ά.