Έσοδα 1,88 δισ. € από ιδιωτικοποιήσεις ο στόχος του 2025

Χρονιά-ορόσημο με απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ - ΤΧΣ από το Υπερταμείο - Τα 15 δισ. € θα αγγίξουν οι συνολικές εισπράξεις από το 2011
15:07 - 25 Νοεμβρίου 2024
Στιγμιότυπο από τη υπογραφή της παραχώρησης της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αντί 3.27 δισ. ευρώ. Από αριστερά, Κωστής Χτζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Περιστέρης

Το 2025 αναμένεται να φέρει έσοδα 1,88 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή. Αυτή η εκτίμηση έρχεται σε μια χρονιά-ορόσημο, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα απορροφηθούν από το Υπερταμείο, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο λειτουργίας που ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια. Από το 2011, έτος ίδρυσης του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 13 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 το ποσό εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 14,889 δισ. ευρώ.

Ρεκορ εσόδων με κορυφαία επίδοση

Το 2024, το ΤΑΙΠΕΔ κατέγραψε ρεκόρ εσόδων αγγίζοντας τα 4,18 δισ. ευρώ – την υψηλότερη επίδοση από την ίδρυσή του. Το ποσό αυτό αναδεικνύει την καθοριστική συμβολή του Ταμείου στη μείωση του δημόσιου χρέους μέσω της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Η μετάβαση στο νέο πλαίσιο διαχείρισης υπό το Υπερταμείο δημιουργεί υψηλές προσδοκίες αλλά και προκλήσεις για την περαιτέρω βελτίωση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οι στόχοι για το 2025 αναμένεται να αποτελέσουν το νέο σημείο εκκίνησης για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό κατά τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 έως και το 2024 έχουν γίνει τα εξής:

  • Υλοποιήθηκαν 66 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, συνολικής αξίας 15.684,7 εκατ. ευρώ.
  • Εισπράχθηκαν έσοδα από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 12,75 δισ. ευρώ.
  • Η διαφορά των 2,93 δισ. ευρώ έγκειται αφενός σε προγραμματισμένη κατανομή δόσεων για έργα στα οποία το οικονομικό κλείσιμο έχει ήδη γίνει και αφετέρου σε έργα για τα οποία υπάρχει δεσμευτική προσφορά και το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται σε επόμενο χρόνο.
  • Μόνο το τρέχον έτος, το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε 4,18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 3,27 δισ. ευρώ αφορούσαν την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Ποιές είναι οι εκτιμήσεις για το 2025

Το επόμενο έτος τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε 1,88 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν -μεταξύ άλλων- από:

  • Παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, 1,35 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
  • Πωλήσεις ακινήτων, 88,7 εκατ. ευρώ.
  • Παραχώρηση του λιμανιού Βόλου, 51 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025.
  • Υποπαραχώρηση μαρίνας Mega Yacht Κέρκυρας, 9,7 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, οι εξής διαγωνισμοί:

Υποπαραχώρηση σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, πώληση μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, παραχώρηση μαρίνων Αργοστολίου και Πύλου, υποπαραχώρηση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη θέση Σπηλιά του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ 65%), της HELLENiQ ENERGY SA (ΤΑΙΠΕΔ 35,48%), ανάπτυξη Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» μέσω ΣΔΙΤ-ΜΣΣΣ, παραχώρηση Επιχειρηματικού Πάρκου-πρώην Στρατοπέδου Γκόνου/Θεσσαλονίκη, Επιχειρηματικού Πάρκου Φυλής Αττικής (ΜΣΣΣ), παραχώρηση προς ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO, τουριστική αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου, μίσθωση ιαματικής πηγής και πώληση παραθαλάσσιου ακινήτου Κάμπινγκ Καμένων Βούρλων-Κονιαβίτη, πώληση ακινήτου Ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, αξιοποίηση ακινήτου Ακτή και κάμπινγκ Ποσειδίου Κασσάνδρας, αξιοποίηση ακινήτου ιαματικών πηγών Θερμοπυλών και Υπάτης, παραχώρηση χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, αξιοποίηση Ακτής Βουλιαγμένης και ακινήτου «Ωκεανίς» της ΕΤΑΔ καθώς και του ακινήτου Tae Kwon Do της ΕΤΑΔ.