Όμιλος Aktor: Κεφαλαιακή ένεση 200 εκατ. € και πλάνο 2 δισ. € μέχρι το 2030

17:10 - 21 Νοέμβριος 2024

Δύο παραδοσιακοί όμιλοι που έγραψαν ιστορία στις κατασκευές, με τις επωνυμίες Άκτωρ και Intrakat, εκθεμελιώνονται και ένας νέος με τη «μαρκίζα» Όμιλος Aktor ξαναχτίζεται και μετασχηματίζεται εκ βάθρων, ενδυναμωμένος με νέα κεφάλαια και έργα που τον καθιστούν τον 2ο ισχυρότερο πόλο των υποδομών στην ελληνική αγορά.

Το «πράσινο φως» που άναψαν οι μέτοχοι του Αktοr, ώστε να συγκεντρώσει από το επενδυτικό κοινό 200 εκατ. ευρώ μέσω της νέας αύξησης κεφαλαίου που προωθεί, αποτελεί την ελάχιστη δυνατή κεφαλαιακή ένεση για έναν πολυσχιδή -από πλευράς δραστηριοτήτων- όμιλο εταιρειών που μετά τον μετασχηματισμό και την απόσχιση δραστηριοτήτων θα μετρά πέντε αυτοχρηματοδοτούμενες θυγατρικές εταιρείες, μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο άνω των 2 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2030.

Ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου, έδωσε το στίγμα, επισημαίνοντας ότι επιλογή είναι η χρηματοδότηση κάθε θυγατρικής να είναι εφικτή ως προς την εξόφλησή της από τις ταμειακές ροές, χωρίς να επιβαρύνεται ο όμιλος για την εξυπηρέτηση των δανείων. Ανακοίνωσε, δε, ότι ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες και επενδυτικά χαρτοφυλάκια με εξειδίκευση στις υποδομές, για μόχλευση πόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, 1,3 δισ. θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ και 600 εκατ. ευρώ στο real estate, μέσω της συμφωνίας εξαγοράς 56 ακινήτων από την Prodea. Στόχος επίσης είναι η αξιοποίηση υφιστάμενων ακινήτων, συνδυαστικά με τις δυνατότητες της Aktor Κατασκευές και της Aktor Διαχείριση Εγκαταστάσεων στην κατασκευή-ανακαίνιση και τη διαχείριση ακινήτων προς εκμίσθωση.

Ως προς τη στρατηγική της Aktor Ανανεώσιμες τονίστηκε ότι η συμφωνία με τη ΔΕΗ εξασφάλισε βέλτιστες προϋποθέσεις για τον όμιλο, στόχος του οποίου είναι να αποκτήσει επιπλέον ισχύ 150-200 MW, το επόμενο διάστημα, με στόχο να έχει σε λειτουργία έργα 500 MW και υπό ανάπτυξη άλλα 500 MW με όρους σύνδεσης, ώστε να διασφαλιστεί μελλοντικά έναντι της διακοψιμότητας της παραγωγής.