Ρεύμα στα Δωδεκάνησα από την Αθήνα

Με υποβρύχιο καλώδιο 380 χλμ. η ηλεκτρική διασύνδεση από το 2027 του Ανατολικού Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα - Εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς
17:59 - 19 Νοεμβρίου 2024

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας κάνει η ελληνική κυβέρνηση, τερματίζοντας κάθε σενάριο ηλεκτροδότησης των νησιών από τη γειτονική Τουρκία και παράλληλα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε τα επόμενα χρόνια να εξοικονομούνται πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος που σήμερα πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Θα ξεκινά από τη Κόρινθο

Η «καρδιά» της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα θα χτυπά στο νησί της Κω από το 2027, όταν και θα ενωθεί πρώτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου μήκους 380 χιλιομέτρων και μεταφορικής ικανότητα 1.000 MW, το οποίο θα ξεκινά από την Κόρινθο και στις δύο άκρες του θα δημιουργηθούν σταθμοί μετατροπής. Ο συνολικός προϋπολογισμός διασύνδεσης των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, το έργο έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, ενώ μόνο για τη διασύνδεση Κορίνθου – Κω, η οποία -αν όλα πάνε καλά- θα ολοκληρωθεί το 2027, θα απαιτηθούν 1,419 δισ. ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε χθες την έναρξη του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος προβλέπει τίμημα 630 εκατ. ευρώ για τη μελέτη, κατασκευή, πόντιση και λοιπά του καλωδίου που θα φτάνει στην Κω και άλλα 789,1 εκατ. ευρώ για τους δύο σταθμούς μετατροπής. Η ανάθεση του έργου θα γίνει με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά.

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κορίνθου – Κω πρόκειται να συνδεθούν στη συνέχεια έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των Δωδεκανήσων (Καρπάθου, Ρόδου, Σύμης, Καλύμνου, Πάτμου και Αρκιών), θωρακίζοντας την ασφαλή ηλεκτροδότηση δέκα ακόμη νησιών που τροφοδοτούνται εμμέσως από καλώδια μέσης τάσης. Η διασύνδεση της Κω με τη Ρόδο θα γίνει στη συνέχεια μέσω τριών υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους 100 χιλιομέτρων περίπου. Επίσης, θα διασυνδεθεί η Ρόδος με την Κάρπαθο με ένα υποβρύχιο εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους 88 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων -το δεύτερο μεγάλο project ύστερα από αυτό της διασύνδεσης με την Κρήτη- αναμένεται ότι θα αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Αφενός θα οδηγήσει στη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων και πανάκριβων πετρελαϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν μέχρι σήμερα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αφετέρου εκτιμάται ότι θα μειώσει το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για όλους τους καταναλωτές έως και 3,64 δισ. ευρώ για την περίοδο 2029-2053.

Διασύνδεση “διπλής κατεύθυνσης”

Η διασύνδεση Κορίνθου – Κω και συνολικά των Δωδεκανήσων θα είναι «διπλής κατεύθυνσης». Θα παρέχει μεν φτηνό ρεύμα στους περίπου 210.000 μόνιμους κατοίκους των νησιών, που το καλοκαίρι δεκαπλασιάζονται λόγω τουρισμού, και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση του χερσαίου και υπεράκτιου ανανεώσιμου δυναμικού δεκάδων νησιών (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.ά.).