Την κάνουλα των δανείων ανοίγουν ξανά οι τράπεζες

Με ευνοϊκούς όρους για επιχειρήσεις και στεγαστικά - Προτεραιότητα η χρηματοδότηση της οικονομίας και η κάλυψη του επενδυτικού κενού μετά το 2016
17:44 - 19 Νοέμβριος 2024

Ισχυρή πιστωτική επέκταση βλέπουν οι τραπεζίτες για το υπόλοιπο του 2024 αλλά και για τη διετία 2025-2026. Μάλιστα, η αύξηση των δανειοδοτήσεων δεν θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες, με τη στεγαστική πίστη να παίρνει τα πάνω της χάρη στο κυβερνητικό πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», αλλά και στα προγράμματα των τραπεζών. Μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς καινοτόμες ιδέες, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στη στεγαστική πίστη. Σημειώνεται ότι συνολικά οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από το τραπεζικό σύστημα ανήλθαν σε μόλις 1,3 δισ. ευρώ το 2023 από 15 δισ. ευρώ το 2008.

Ποιά θα είναι η επόμενη μέρα του τραπεζικού συστήματος 

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χθες από τους CEOs των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (Φ. Καραβίας – Eurobank, Χ. Μεγάλου – Τράπεζα Πειραιώς, Π. Μυλωνάς – Εθνική Τράπεζα, Β. Ψάλτης – Alpha Bank), κατά τη συζήτηση που είχαν με τη δημοσιογράφο του Bloomberg TV Francine Lacqua, στο πλαίσιο του event που διοργάνωσε το Bloomberg στην Αθήνα για την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στο οποίο συμμετείχαν με ξεχωριστές συνεντεύξεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Οι Έλληνες τραπεζίτες τόνισαν ότι οι τράπεζες βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με ισχυρή κερδοφορία και ρευστότητα, έχοντας λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία να λύσουν και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, επισπεύδοντας την απόσβεσή του από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών επτά με εννιά χρόνια νωρίτερα από το 2041.

Όπως είπαν, προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών τώρα είναι να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να καλύψουν το μεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας. «Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται στο 15% του ΑΕΠ, έναντι 22% μέσου όρου της Ευρωζώνης, τη στιγμή που η έκθεση Ντράγκι λέει ότι αυτός ο μέσος όρος πρέπει να ενισχυθεί στο 27%», σημείωσαν χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισαν πολύ σημαντικό το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων και εκτίμησαν ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συνέχειά του και μετά το 2026, «εάν η Ευρώπη θέλει να γίνει ανταγωνιστική». Αναφερόμενοι στην επάρκεια κεφαλαίων και υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, οι τραπεζίτες είπαν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και για την επέκταση στο εξωτερικό, ενώ τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες χώρες.

Ζητούν πολιτική σταθερότητα οι τράπεζες 

Οι τραπεζίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και επεσήμαναν την σημασία της πολιτικής σταθερότητας τόσο για την οικονομία όσο και για τους επενδυτές. Αναφερόμενοι στα ζητούμενα των επενδυτών, τόνισαν την αύξηση των στόχων μερισματικής πολιτικής των τραπεζών (από 40% στο 50% η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2024), μίλησαν για συνέχεια της οργανικής κερδοφορίας και της πιστωτικής επέκτασης και είπαν ότι το 2025 αναμένεται πίεση στα επιτοκιακά έσοδα λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ωστόσο, οι απώλειες θα συγκρατηθούν από την αύξηση του όγκου των δανείων, το hedging και την ανάπτυξη τομέων όπως το wealth management, το bancassurance και το private banking. Αναφέρθηκαν τέλος στις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούν οι τράπεζες για την περαιτέρω ψηφιοποίησή τους και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως είπαν, πλέον το 98% των συναλλαγών γίνεται εκτός καταστήματος, το τραπεζικό κατάστημα αλλάζει και μαζί οι ανάγκες των τραπεζών για ανθρώπινο δυναμικό.