Ο πληθωρισμός, αργά μεν, αλλά σταθερά, δείχνει να τιθασεύεται τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, στα επίπεδα που έχει φτάσει πλέον η ακρίβεια, οι καταναλωτές ακόμα δεν έχουν δει στην τσέπη τους την ωφέλεια από το «φρένο» στις τιμές. Μέσα στην εβδομάδα, το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα την ανανεωμένη λίστα με τα προϊόντα στα οποία τα σουπερμάρκετ έχουν προχωρήσει σε εθελοντική μείωση τιμής: αισίως η πρωτοβουλία άγγιξε τους 523 κωδικούς με μειώσεις από 5% έως 24%.
Όμως, η ακρίβεια δεν εξαλείφθηκε. Απλώς, από τα τρόφιμα -κάποια πάντως επιμένουν να ανατιμώνται, όπως το λάδι τον περασμένο Οκτώβριο με 18% και τα ψάρια με 8,5%- μετακινήθηκε σε ενεργειακά αγαθά και υπηρεσίες. Το στεγαστικό κόστος, με τα υψηλά ενοίκια, που κάθε μήνα αυξάνονται, και το ρεύμα, που γίνονται προσπάθειες για να μην υποβάλει τους καταναλωτές σε ένα ακόμα… ηλεκτροσόκ, μαστίζουν τα νοικοκυριά. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου συνέβαλε ώστε οι τιμές σε πακέτα διακοπών, ξενοδοχεία και εστίαση να «σκαρφαλώσουν» στα ύψη, όπως έδειξαν και οι τελευταίες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, οπότε παραδοσιακά ένα νέο «ράλι» θα πραγματοποιηθεί σε γλυκά, εστίαση και ξενοδοχειακές υπηρεσίες, στόχος είναι να συγκρατηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές στα απαραίτητα αγαθά.
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τον καταναλωτή, τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης με ταχύτητα συντάσσουν το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές των παραγωγών. Με ευθύνη περιφερειών και δήμων θα αποφασίζεται πού και πότε θα μπορούν να λειτουργούν οι υπαίθριες αγορές στις οποίες θα πωλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί του νομού χωρίς μεσάζοντες, ενώ δεν αποκλείεται αυτό να γίνεται και απογευματινές ώρες.
Οι καταναλωτές, όμως, παραμένουν δύσπιστοι, όπως φαίνεται και στην τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στην οποία το 65% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται το επόμενο δωδεκάμηνο με ταχύτερο ή με τον ίδιο ρυθμό.