ΔΕΗ: Ολοταχώς για λειτουργικά κέρδη 1,8 δισ. το 2024

Εκτίναξη EBITDA στα 1,35 δισ. ευρώ, ολική επαναφορά με 241 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, διπλασιασμός επενδύσεων και 4,9 GW πράσινης ενέργειας σε Ελλάδα και Ρουμανία
20:34 - 14 Νοέμβριος 2024

Στην «πρίζα» για τη μετεξέλιξή της στον ισχυρότερο και πιο αποδοτικό όμιλο πράσινης ενέργειας βρίσκεται η ΔΕΗ, όπως αποκαλύπτουν οι επιδόσεις του ομίλου για το εννεάμηνο του 2024.

BUSINESS PLAN

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα από τη διοίκηση του Γεωργίου Στάσση, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες δίνουν μια πρώτη εικόνα. Εν ολίγοις, η μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας, με περιουσιακά στοιχεία 23,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, απολαμβάνει πλέον σημαντικά οφέλη από την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με αιχμή τη Ρουμανία, υπερκαλύπτει τις απώλειες μεριδίου από την εγχώρια αγορά με νέες δραστηριότητες, αυξάνει σταθερά τα μεγέθη της, αλλά κυρίως καλλιεργεί το έδαφος περαιτέρω ενίσχυσης των αποτελεσμάτων της μέσα από το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμά της, το οποίο στο εννεάμηνο απορρόφησε επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ -τις υψηλότερες μεταξύ όλων των ελληνικών επιχειρήσεων-, με το 80% να κατευθύνονται σε έργα ΑΠΕ, στη διανομή, την ευελιξία της παραγωγής και την ψηφιοποίηση.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών ο όμιλος παρουσίασε προσαρμοσμένα EBITDA 1,348 δισ. ευρώ, με σημαντική συνεισφορά στα μεγέθη από τις νέες δραστηριότητες στη Ρουμανία, τον τομέα της διανομής, την αυξημένη κερδοφορία σε παραγωγή και εμπορία -παρά τη μείωση του μεριδίου κοντά στο 50%-, αλλά και τις θετικές επιδόσεις της Κωτσόβολος. Ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 19,2% στο 9μηνο, φτάνοντας στα 6,582 δισ. ευρώ από 5,523 δισ. ευρώ πέρυσι, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 305 εκατομμύρια ευρώ έναντι 178 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2023, τα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν στα 241 εκατ. ευρώ από 144 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη αυτά επιτρέπουν στην εταιρεία να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για ετήσια λειτουργικά κέρδη 1,8 δισ. ευρώ και για καθαρά κέρδη 350 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2024.

«ΠΡΑΣΙΝΙΖΕΙ»

Η ΔΕΗ μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε έναν όλο και πιο «πράσινο» όμιλο ενέργειας, έχοντας ενισχύσει σημαντικά το αποτύπωμά της στις ΑΠΕ και μειώνοντας αισθητά αυτό του βρόμικου και δαπανηρού λιγνίτη. Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 4,9 GW στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 από 3,8 GW τον Σεπτέμβριο του 2023. Στα επόμενα τρίμηνα η διοίκηση του ομίλου αναμένει σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, καθώς έργα 3,8 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού.

Στον αντίποδα, η λιγνιτική παραγωγή το εννεάμηνο του 2024 μειώθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και διαμορφώθηκε σε 2,3 TWh, που αντιστοιχεί στο 15% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα, η ένταση των εκπομπών CO2 μειώθηκε κατά 10,5% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2023, ενώ τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνθηκε η ΔΕΗ για δικαιώματα εκπομπής αερίων υποχώρησαν στα 607,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 44% το εννεάμηνο του 2024 σε σχέση με το εννεάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 4,8 TWh, που αντιστοιχεί στο 31% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Στο χρηματοοικονομικό σκέλος η ΔΕΗ είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου πάνω από 1,4 δισ. ευρώ στο ταμείο της υπό μορφή διαθεσίμων, ενώ -παρά την αύξηση του δανεισμού μέσω του οποίου χρηματοδοτεί τις επενδύσεις- ο δείκτης καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκε στο «2,7x», πολύ χαμηλότερα από το όριο του «3,5x» που έχει θέσει, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται σε 4,604 δισ. ευρώ και τις συνολικές υποχρεώσεις στα 18,2 δισ. ευρώ.

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γεώργιος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι «τα ισχυρά αποτελέσματα για το εννεάμηνο 2024 επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία του επιχειρηματικού μας μοντέλου, με βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας την ανάπτυξη ενός πράσινου και ανθεκτικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, την πελατοκεντρική φιλοσοφία, την ψηφιοποίηση και ενίσχυση των δικτύων διανομής».