Τέσσερα μέτρα για τη δημιουργία 17.000 νέων θέσεων εργασίας στη μεταποιητική βιομηχανία και δυνατότητα αύξησης της παραγωγικότητας της χώρας, με οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, παρουσίασε το ΙΟΒΕ στην 8η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναλύει τις προτάσεις της ΕΕΝΕ για τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα:
- Μηδενικό οριακό μη μισθολογικό κόστος ως κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων.
- Μειωμένη οριακή φορολόγηση επιχειρήσεων για διευκόλυνση της μεγέθυνσής τους.
- Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου για την αποφυγή αυξημένου effective tax rate.
- Επιτάχυνση αποσβέσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την τόνωση των παραγωγικών επενδύσεων.
Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, οι επιδράσεις σωρευτικά των τεσσάρων προτάσεων της ΕΕΝΕ σε ένα βασικό σενάριο εκτιμώνται ως εξής:
– Ετήσια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των επιχειρήσεων κατά 5%.
– Ενίσχυση της παραγωγικότητας κατά 1%.
– Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6 δισ. ευρώ ετησίως την πρώτη δεκαετία.
– Δημιουργία 17.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
– Αύξηση των φορολογικών εσόδων για το κράτος κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως την πρώτη δεκαετία.
Για την πρόταση της ΕΕΝΕ περί μειωμένης φορολόγησης των ταχέως αναπτυσσόμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων, όταν τα κέρδη υπερβαίνουν τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας προσαυξημένο με το ποσοστό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, με την επιπλέον διαφορά να φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι η πρόταση αυτή δεν θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους, αλλά θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, οι άμεσες επιδράσεις από την εφαρμογή του μέτρου σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, με το πιο συντηρητικό σενάριο, θα ήταν ένας μέσος ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων κατά 2%.
Η πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για νέες επενδύσεις. Σε περίπτωση που υπάρξει σταδιακή κατάργηση σε βάθος πενταετίας, το μέτρο αναμένεται να προσφέρει φορολογική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ και εφόσον το 50% αυτών των χρημάτων κατευθυνθεί σε επενδυτικά σχέδια, αυτό θα σημάνει περίπου 2,5 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις