Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η πλατφόρμα της διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει δεχθεί πάνω από 180 σχόλια, με τα περισσότερα βέλη να συγκεντρώνουν οι διατάξεις για το τέλος ανθεκτικότητας, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, το νέο καθεστώς υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από το 2025 και οι ειδικές αποζημιώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Τα περισσότερα σχόλια αφορούν το άρθρο «21»
1.Οι περισσότερες «ριπές» αφορούν το άρθρο 21 με τις παρεμβάσεις στο τουριστικό πακέτο, καθώς από τον καινούργιο χρόνο επέρχονται μεγάλες αυξήσεις στο παλιό τέλος διαμονής που επιβάλλουν στους πελάτες ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις από πολίτες και φορείς. Ειδικά για την αύξηση κατά 433% του τέλους στις μισθώσεις τύπου Airbnb, το οποίο από 1,5 ευρώ αυξάνεται σε 8 ευρώ ανά ημέρα κατά τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, οι πολίτες θεωρούν ότι είναι άδικη και παράλογη, καθώς εφαρμόζεται οριζόντια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική θέση του ακινήτου ή το ύψος του μισθώματος.
Στα σχόλια για το τέλος ανθεκτικότητας, οι πολίτες -μεταξύ άλλων- σημειώνουν ότι «καταλύματα που ενοικιάζονται 30 και 40 ευρώ, πληρώνουν το ίδιο τέλος ανθεκτικότητας με αυτά που ενοικιάζονται 300 ευρώ τη μέρα», ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Όσοι νοικιάζουμε ένα δωμάτιο έναντι 30 ευρώ την ημέρα στο σπίτι που κατοικούμε, θα ζητάμε τέλος ανθεκτικότητας 8 ευρώ; Εντελώς απαγορευτικό, πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί τουλάχιστον για τις περιπτώσεις δωματίου».
Επίσης, «τα 8 ευρώ του τέλους ανθεκτικότητας οριζόντια για όλους, ανεξαρτήτως περιοχής ή τιμήματος ενοικίασης, είναι ακραία υψηλό, ειδικά για ιδιώτες που έχουν ένα σπίτι και το εκμεταλλεύονται για τα προς το ζην. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τουρίστας θα αρνηθεί να πληρώσει τόσο μεγάλο φόρο και θα καταλήγει ο ιδιοκτήτης να καλύπτει από την τσέπη του το κόστος αυτό».
2.Αντιδράσεις από το σύνολο των ομοσπονδιών των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας συγκεντρώνει και το άρθρο 15 για την «αύξηση ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης», το οποίο αφορά την αναπροσαρμογή του ποσού των 2,77 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης σε 3,33 ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης». «Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οφείλει να γνωρίζει ότι ο ανωτέρω τίτλος του σχεδίου νόμου είναι για το σύνολο των ενστόλων ψευδεπίγραφος, εφόσον δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική αύξηση της αναχρονιστικής αποζημίωσης των 2,77 €, η οποία σημειωτέον παραμένει επί χρόνια καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα. Μόνο έτσι θα αισθανθούν οι συνάδελφοί μας ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτούς και ότι δεν τους εμπαίζει διαρκώς», σχολιάζουν οι πρόεδροι των ομοσπονδιών.
3.Όσον αφορά τις προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις και τις εκπτώσεις εφάπαξ καταβολής φόρου, αρκετοί φορολογούμενοι σχολιάζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, ενώ λογιστές τονίζουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί από το τελικό νομοσχέδιο η πρόβλεψη για έκπτωση φόρου εισοδήματος 4%, εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 30ή Απριλίου, καθώς πρόκειται για έναν μήνα φορτωμένο από φορολογικές υποχρεώσεις.
4.Για το άρθρο 26 που βάζει απαγορευτικό στην έκδοση νέων αδειών για Airbnb σε τρία κορεσμένα διαμερίσματα στον Δήμο Αθηναίων, οι πολίτες θεωρούν άδικο το μέτρο «για ένα ακίνητο το οποίο είναι ήδη στη βραχυχρόνια να μην μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει με το ίδιο καθεστώς. Πολύς κόσμος έχει επενδύσει αρκετά χρήματα από οικονομίες μιας ζωής πάνω σε αυτόν τον τομέα».
5.Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση από την ΠΟΜΙΔΑ για τις διατάξεις που αφορούν τα κλειστά ακίνητα, υπογραμμίζοντας ότι «η αγωνία του νομοθέτη μήπως χάσει μερικά ευρώ από το μέτρο αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη μέριμνα να βγουν στην αγορά σπίτια για τους ενοικιαστές». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η 36μηνη φοροαπαλλαγή πρέπει να αφορά το ακίνητο και όχι τον αρχικό συγκεκριμένο ενοικιαστή, να παραμένει δηλαδή σε ισχύ, ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή ενοικιαστή για οποιονδήποτε λόγο εντός της τριετίας. Παράλληλα, εισηγείται μείωση σε λογικά ποσοστά των βαρύτατων φορολογικών συντελεστών της κλίμακας των μισθωμάτων που αποτελούν κύρια και πάγια αιτία της αύξησης των ενοικίων και διπλασιασμό των ποσοστών μείωσης του ΕΝΦΙΑ στο 40% και στο 20% για τις κατοικίες με αξία άνω των 500.000 €, έτσι ώστε να αποτελέσει πραγματικά δελεαστικό κίνητρο για την ασφάλισή τους, η οποία σύντομα θα αποδώσει πολλαπλάσια φορολογικά έσοδα.