Σε έναν ακόμη πολλά υποσχόμενο κλάδο, αυτόν των πιστοποιήσεων ποιότητας, που δεν σχετίζεται άμεσα με τον πυρήνα των ενεργειακών της δραστηριοτήτων, αλλά ανοίγει νέες πηγές εσόδων, επεκτείνεται ο όμιλος της ΔΕΗ. Χθες, επικυρώθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας το σχέδιο της διοίκησης Στάσση για τη δημιουργία μιας νέας θυγατρικής, η οποία θα απορροφήσει εξολοκλήρου τον κλάδο Εργαστηρίων, Πιστοποίησης και Επιθεώρησης, ο οποίος λειτουργεί υπό διάφορες μορφές εδώ και 50 χρόνια μέσω ειδικής διεύθυνσης της ΔΕΗ.
Στόχος της απόσχιση η ταχύτερη επέκταση του κλάδου
Στόχος της απόσχισης του κλάδου και της εισφοράς στη νέα εταιρεία με την επωνυμία PPC INSPECTRA είναι η ταχύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου κλάδου και η αποτελεσματικότερη διείσδυση στην αγορά των Εργαστηριακών Υπηρεσιών, Επιθεωρήσεων και Πιστοποιήσεων (Testing, Inspection & Certification – TIC), για την οποία η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Η ζήτηση αυτή παρατηρείται ιδιαίτερα στους κλάδους Ναυτιλίας, Ενέργειας, Χημικών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Κατασκευών, Προϊόντων Λιανικής, Άμυνας & Αεροναυπηγικής, αλλά και Μεταφορών & Σιδηροδρόμου.
Με τη ΔΕΗ να έχει ήδη αιτηθεί τη διαπίστευσή της ως φορέα πιστοποίησης, η νέα θυγατρική θα κινηθεί «επιθετικά» στη συγκεκριμένη αγορά, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο -κυρίως- και μέσα από εξαγορές ομοειδών εταιρειών, ώστε να αναπτύξει το πελατολόγιό της και να διευρύνει τη γεωγραφική της παρουσία.
Για τη νέα αυτή επιχειρηματική κίνηση, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά Εργαστηριακών Υπηρεσιών, Επιθεωρήσεων και Πιστοποιήσεων χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατάτμηση, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (Bureau Veritas, DNV, TUV Hellas) κατέχουν μερίδιο της τάξεως του 30% αθροιστικά, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 350 μικρότερες επιχειρήσεις στον κλάδο. Οπότε η διοίκηση Στάσση βλέπει μια ακόμη σημαντική ευκαιρία επέκτασης των εργασιών της και διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου της.
«Πράσινο φως» για την διαγραφή ιδίων μετοχών από το πρόγραμμα επαναγοράς
Κάθε νέα επενδυτική πρωτοβουλία της ΔΕΗ αυξάνει και την περιουσία των μετόχων της επιχείρησης, για την οποία χθες, στην ίδια γενική συνέλευση, άναψαν το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει η διαγραφή 12.730.000 ιδίων μετοχών που είχαν αποκτηθεί στο πλαίσιο προγράμματος επαναγοράς. Οι μετοχές αντιστοιχούν στο 3,3% του μετοχικού κεφαλαίου και η απόσυρσή τους από την αγορά θα ωφελήσει όλους τους μετόχους της, οι οποίοι βρίσκονται με μεγαλύτερη αξία στο χαρτοφυλάκιό τους. Χαρακτηριστικά, η διαγραφή θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί στο 35,3% (από 34,12%) το μερίδιο του Υπερταμείου, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό του CVC Capital Partners από 10% θα ανέβει σε 10,34%.