«Αγκάθια» στη διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς

18:45 - 1 Νοεμβρίου 2024

Όλο και πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη για την ΕΕ. Στη φετινή έκθεση για τη διεύρυνση η Κομισιόν προτάσσει την ανάγκη να περάσει η Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό» το 2025 στο επόμενο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο δείχνει, καθώς αφορά θέματα προάσπισης θεμελιωδών δικαιωμάτων και απονομής δικαιοσύνης.

Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις έχουν «κολλήσει» και οι βόρειοι γείτονες της Ελλάδας. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία καλούνται να επιταχύνουν τη δημιουργία κράτους δικαίου, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να θωρακίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θετικά είναι τα σχόλια για το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Κομισιόν εκτιμά ότι μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Μολδαβία εντός του 2025.

Αντίθετα, δεν προχωρά η ενταξιακή πορεία της Σερβίας και «παγώνει» εκείνη της Γεωργίας. Προ ημερών οι άνθρωποι του ΕΛΚ για τις ειδικές αποστολές, κύριοι Μητσοτάκης και Τουσκ, μετέβησαν στο Βελιγράδι για να πείσουν τον πρόεδρο Βούτσιτς να μην προσδεθεί στο άρμα της Μόσχας. Κάτι που φαίνεται ότι θα συμβεί στην Τιφλίδα μετά την επικράτηση του φιλορωσικού κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, που χθες επιβεβαιώθηκε έπειτα από ανακαταμέτρηση των ψήφων.

Αλλά και εντός της ΕΕ οι σχέσεις με τα ανατολικά κράτη-μέλη δεν είναι ομαλές. Στο εδώ και χρόνια «κακό παιδί», την Ουγγαρία του Όρμπαν, έρχεται τώρα να προστεθεί η Σλοβακία του Ρόμπερτ Φίτσο. Ο Σλοβάκος πρόεδρος, αφού κατηγόρησε την ΕΕ ότι παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν, ξεκίνησε εξαήμερη επίσκεψη στην Κίνα, αναζητώντας διμερείς εμπορικές συμφωνίες. Θα υπήρχε και τρίτη «απείθαρχη» χώρα εάν δεν είχε κερδίσει στις εκλογές της Πολωνίας η παράταξη του Τουσκ. Και δεν αποκλείεται να προκύψει νέος «πονοκέφαλος» μετά τις εκλογές στη Ρουμανία την 1η Δεκεμβρίου.