Φάγαμε 22.000 τόνους λιγότερο ψωμί σε μια τετραετία λόγω ακρίβειας

Ερευνα: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη φθηνότερη χώρα στην Ευρωζώνη, αν και η τιμή του ανέβηκε κατά 39% από το 2020
19:14 - 24 Οκτώβριος 2024

Και… από το ψωμί έκοψαν οι Έλληνες καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Όπως προκύπτει από την πανελλήνια έρευνα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η κατανάλωση ψωμιού έχει μειωθεί κατά 22.164 τόνους από το 2019 μέχρι το 2022, παρά το γεγονός ότι η τιμή φρέσκου λευκού ψωμιού (φραντζόλα 500 γρ.) στην Ελλάδα παραμένει από το 2020 η δεύτερη χαμηλότερη της Ευρωζώνης (πρώτη η Εσθονία) – αν και οι ανατιμήσεις δίνουν και παίρνουν και το κιλό γίνεται γραμμάρια.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί από την 6η (2020) στην 5η χαμηλότερη τιμή το 2024, μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και Πολωνία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αυξήθηκε η τιμή του προϊόντος. Σε σχέση με το 2020 είναι ακριβότερο κατά 39%, λίγο περισσότερο από τον μέσο όρο της μεταβολής στην Ευρώπη, παραμένει όμως κατά 48% χαμηλότερη συγκριτικά με τον μ.ό. της ευρωπαϊκής τιμής (1,80 ευρώ) και διαμορφώνεται στο 1,21 ευρώ. Όμως, ταυτόχρονα, το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 30%.

Η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα παρουσιάζει από τον Αύγουστο του 2021 σημαντική αύξηση, μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου του 2022 που διαμορφώθηκε η υψηλότερη τιμή της. Από τα 230 €/τόνο τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 260 €/τόνο μέσα στον ίδιο μήνα και παρέμεινε σταθερή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στη συνέχεια, η τιμή του σιταριού άρχισε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2022, για να διαμορφωθεί στα 400 €/τόνο, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινάει η μείωση της τιμής του.

Η μέση δαπάνη για προϊόντα άρτου διαμορφώνεται στα 24,18 ευρώ τον μήνα και η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από νοικοκυριά με εισόδημα από 1.800 έως 2.000 ευρώ. Οι καταναλωτές όσον αφορά τις επιπλέον υπηρεσίες που θα ήθελαν από τον φούρνο της γειτονιάς είναι η προσθήκη καφέ, έτοιμου φαγητού και σαλάτας, αλλά και εξιδεικευμένων προϊόντων, για παράδειγμα χωρίς γλουτένη, αλεύρι σίτου κ.ά.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών στην παραγωγή ψωμιού, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και κέικ για το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 90 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος μέσος όρος κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση ανήλθε σε 672.389 ευρώ. Στην Ελλάδα ο συνολικός καθαρός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.856 εκατ. για τις 8.391 επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας έτσι τον μέσο όρο κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση σε 221.294 ευρώ.