Με το δόγμα του «ηλεκτροσόκ» θα επιχειρήσουν πλέον η κυβέρνηση και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να περιορίσουν το φαινόμενο των περίπου 250.000 ρευματοκλοπών που υπολογίζεται ότι γίνονται κάθε χρόνο και επιβαρύνουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών με το ασύλληπτο ποσό των 400.000.000 ευρώ ετησίως!
Το ήδη αυστηρό πλαίσιο των χρηματικών προστίμων για τις ρευματοκλοπές, που αποτελούν εδώ και καιρό ποινικό αδίκημα, γίνεται ακόμη πιο «άγριο», με εξοντωτικές χρηματικές ποινές που επιπλέον θα καθιστούν υπόχρεο όποιον συλλαμβάνεται να κλέβει ρεύμα να πληρώνει και όλα τα έξοδα αποκατάστασης, τα ανταλλακτικά, τις τεχνικές εργασίες κ.ά.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ που υποβλήθηκε προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων και αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ προβλέπει ότι:
–Η ηλεκτρική ενέργεια που εντοπίζεται πως έχει κλαπεί από το δίκτυο θα χρεώνεται σε διπλή τιμή από την τρέχουσα της αγοράς. Στην πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπεται μεθοδολογία καθορισμού της τιμής με την οποία θα χρεώνεται η κλαπείσα ενέργεια, με βάση τα τρέχοντα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, συν τις λοιπές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, δίκτυα), ώστε το «πέναλτι» να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς. Η τιμή που προκύπτει αυξάνεται στο διπλάσιο (συν 100%) σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, για τους οποίους η προσαύξηση είναι 50%. Ενδεικτικά, με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου 2024 η κλαπείσα ενέργεια θα χρεωνόταν από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβατώρα για οικιακούς και λοιπούς (επαγγελματίες) καταναλωτές αντίστοιχα και από 145 έως 280 για τους δικαιούχους ΚΟΤ.
–Όσοι διαπράττουν ρευματοκλοπή θα πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται πως ξεκίνησε η κλοπή, και όχι όπως ισχύει μέχρι σήμερα για χρόνο που δεν υπερβαίνει την πενταετία.
–Επίσης, θα υποχρεώνονται να καλύπτουν όλα τα διαχειριστικά κόστη, μεταξύ των οποίων τα εργατικά, την αξία των ανταλλακτικών κ.λπ. Στα ποσά που προκύπτουν για την αξία του ρεύματος θα προστίθενται δηλαδή εργατοώρες και διοικητικά κόστη ύψους από 294 έως 365 ευρώ ανά περίπτωση, ανάλογα με το είδος της παροχής συν το κόστος αντικατάστασης του μετρητή, όπου απαιτείται, από 66 έως 250 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την αξία «έξυπνων» μετρητών.
–Οι οφειλές λόγω ρευματοκλοπής προτείνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ να ρυθμίζονται σε δόσεις ως εξής:
*Μέχρι 600 ευρώ η εξόφληση θα γίνεται εφάπαξ.
*Από 601 ευρώ έως 1.200 ευρώ η εξόφληση θα γίνεται σε δύο δόσεις.
*Από 1.201 ευρώ μέχρι 2.400 ευρώ έως 4 δόσεις.
*Από 2.401 ευρώ έως 4.800 ευρώ έως 8 δόσεις.
*Από 4.800 ευρώ και πάνω έως 12 δόσεις.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του για το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, που γνώρισε τεράστια έκρηξη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά έκτοτε έχει διαπιστωθεί ότι λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των υψηλότερων τιμών ρεύματος, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, είχε προαναγγείλει την αυστηροποίηση των ποινών τονίζοντας ότι μαζί με τα πρόστιμα θα επιβάλλονται και ποινές φυλάκισης από τα δικαστήρια (σ.σ.: τα οποία στο 99% των περιπτώσεων καταδικάζουν όσους καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες). Επίσης είχε αναφέρει ότι όπου διαπιστώνεται εμπλοκή ηλεκτρολόγου, θα του αφαιρείται η άδεια.
Ακόμη πιο συγκλονιστικά, αν και αναμενόμενα, είναι τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μάλιστα είχε μιλήσει για φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς και «μαζικές ρευματοκλοπές» με τους εμπλεκόμενους συνολικά να ξεπερνούν τις 250.000.
Ενώ θα περίμενε κανείς λόγω των υψηλότερων χρεώσεων στο ρεύμα να καταφεύγουν στο κόλπο της ρευματοκλοπής τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά ή κοινωνικές ομάδες με ροπή στην παραβατικότητα, εντούτοις είναι λιγότεροι όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Οι περισσότεροι από τους τουλάχιστον 14.000 παραβάτες οι οποίοι εντοπίζονται κάθε χρόνο είναι επαγγελματίες της εστίασης, επιχειρηματίες με εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες και άλλες επιχειρήσεις, αλλά και εύποροι οικιακοί καταναλωτές με βίλες πολλών τετραγωνικών μέτρων στα πλούσια προάστια των μεγαλουπόλεων και ειδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει κατά μέσο όρο 13.000 παραβάσεις ρευματοκλοπών τον χρόνο, με το 50% αυτών να αφορά ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από οικιακούς καταναλωτές αποτέλεσαν το 54,7% του συνόλου για την περίοδο 2018-2023 και περίπου το 40% της ενέργειας που «κλάπηκε». Επίσης, οι ρευματοκλοπές από εμπορικούς καταναλωτές αποτέλεσαν το 86,7% των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών μεταξύ επιχειρήσεων την περίοδο 2018-2023.