Δύο νέες ελεγκτικές μονάδες κατά του λαθρεμπορίου και της απάτης στις εισαγωγές και τις εξαγωγές προϊόντων με στόχο τον περιορισμό της αιμορραγίας άνω των 700.000.000 ευρώ στα κρατικά ταμεία αναμένεται να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ από τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τους «ράμπο» των Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΤΕΚ) που θα έχουν έδρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά οι έλεγχοι θα γίνονται σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή, στόχων των νέων κέντρων είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του τελωνειακού ελέγχου με έμφαση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, των λοιπών μεθόδων τελωνειακής απάτης και των νέων τάσεων παραβατικότητας εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διευκόλυνση του υγιούς εμπορίου. Πρώτο θα ξεκινήσει το ΤΕΚ Αττικής που θα ριχθεί στη μάχη από τις 16 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει στη συνέχεια το ΤΕΚ Θεσσαλονίκης.
Οι «ράμπο» θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις πλατφόρμες με τα φορολογικά δεδομένα της ΑΑΔΕ για την άντληση πληροφοριών, που θα επιτρέψουν την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων, που μεταξύ άλλων είναι:
– Η τήρηση των διατυπώσεων, των απαγορεύσεων και των περιορισμών στη διακίνηση εμπορευμάτων τρίτων χωρών.
– Η άσκηση του τελωνειακού ελέγχου, σε κεντρικό επίπεδο, για την επαλήθευση των τελωνειακών παραστατικών βάσει των συνοδευτικών εγγράφων ή άλλων διαθέσιμων πληροφοριών κατά τη διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών.
– Η επεξεργασία των υπό έλεγχο υποθέσεων για την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων και η αναζήτηση συμπληρωματικών πληροφοριών και στοιχείων μέσω των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων της ΑΑΔΕ αλλά και εξωτερικών πηγών πληροφόρησης.
– Η καθοδήγηση του αρμόδιου για τη διενέργεια του φυσικού ελέγχου εμπορευμάτων/εγγράφων τελωνείου, η παροχή συμπληρωματικών στοιχείων και πληροφοριών καθώς και η παραλαβή του καταχωρισμένου επί του τελωνειακού παραστατικού αποτελέσματος φυσικού ελέγχου εγγράφων/εμπορευμάτων.
– Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνείων για τα θέματα επαλήθευσης των τελωνειακών παραστατικών που υποδεικνύονται για έλεγχο από το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου.
– Ο έλεγχος των τελωνειακών παραστατικών που υποδεικνύονται για έλεγχο από το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου βάσει των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στα τελωνειακά παραστατικά και των εγγράφων που έχουν αναρτηθεί σε αυτά, των αποτελεσμάτων του φυσικού ελέγχου εγγράφων ή εμπορευμάτων κατά περίπτωση και τυχόν επιπλέον πληροφοριών και στοιχείων.
– Η διαπίστωση παραβάσεων της τελωνειακής και της συναφούς νομοθεσίας, η επιβολή ποινών ανακριβούς δήλωσης καθώς και η προώθηση των σχετικών παραστατικών στο αρμόδιο τελωνείο, σε περιπτώσεις διαπίστωσης τελωνειακών παραβάσεων που αφορούν απλή τελωνειακή παράβαση ή λαθρεμπορία, για την περαιτέρω λήψη μέτρων.
– Η εκτίμηση των τάσεων παραβατικότητας βάσει των αποτελεσμάτων ελέγχου, η υποβολή προτάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη δημιουργία κανόνων και προφίλ κινδύνου καθώς και η υποστήριξη του Υποσυστήματος Λήψης Αποφάσεων και Ανάλυσης Κινδύνου (ανατροφοδότηση).