«Απαγορευτικό» στο αίτημα των τραπεζών και των funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια πολιτών και επιχειρήσεων να αποκτήσουν οι ίδιες online πρόσβαση αδιακρίτως στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, όπου καταγράφεται λεπτομερώς η ακίνητη περιουσία όλων μας, έθεσε η κυβέρνηση.
«Όχι»
Το αίτημα απορρίφθηκε «κατηγορηματικά» από τον αρμόδιο για το Κτηματολόγιο, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, για τρεις λόγους:
– Πρώτον, επειδή τα στοιχεία αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα και η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης από τις τράπεζες θα άνοιγε κερκόπορτα, ώστε να γνωρίζουν -σχετικοί και μη- λεπτομερώς την εικόνα των ακινήτων κάθε πολίτη (περιοχή, εμβαδό, αξία κ.λπ.), με κίνδυνο την εμπορευματοποίηση ή και την κατάχρηση των δεδομένων.
– Δεύτερον, αν οι τράπεζες και οι servicers αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση για δικούς τους σκοπούς, θα παραβιάζονταν -σύμφωνα με το υπουργείο- η αρχή «ισότητας των όπλων» και οι πολίτες που βρίσκονται στα δικαστήρια μαζί τους, θα βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση έναντι των διαδίκων τους.
– Και τρίτον, επειδή θα οδηγούσε σε απαξίωση του επαγγέλματος του δικηγόρου, ένα επιχείρημα που πιθανόν έχει σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου.
Σήμερα πρόσβαση στα δεδομένα του Κτηματολογίου έχουν μεταξύ άλλων και οι δικηγόροι, αποκλειστικά και μόνο για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Στην πράξη δηλαδή μια τράπεζα ή ένα fund μπορεί υπό προϋποθέσεις να συγκεντρώσει επ’ αμοιβή τα στοιχεία που επιθυμεί μέσω των δικηγόρων (εσωτερικών ή εξωτερικών) που απασχολεί, για να τους εκπροσωπούν. Περιορισμένη πρόσβαση στα δεδομένα έχουν επίσης δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, η δασική υπηρεσία κ.ά., υπό ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις.
Ειδικά για τους νομικούς των τραπεζών και των funds, στην απάντησή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρινίζει πως τέτοιο δικαίωμα δεν υφίσταται, παρά μόνον υπό την προϋπόθεση ύπαρξης in concreto (αξιολόγηση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κάποιες λεπτομέρειες) έννομου συμφέροντος ανάθεσης σχετικών εντολών σε δικηγόρους, στο πλαίσιο της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των τελευταίων – και σε κάθε περίπτωση όχι άμεσα για πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης. Ουσιαστικά, ένας δανειολήπτης που βρίσκεται στο δικαστήριο με τράπεζα ή σε διαπραγμάτευση μαζί της για ρύθμιση, αν ζητηθεί, οφείλει να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης σε ακίνητα.
«Ισότητα των όπλων»
Κατά την άποψη του υπουργείου, «η διατήρηση του παρόντος πλαισίου κρίνεται σκόπιμη και αναγκαία μεταξύ άλλων και από την άποψη της αρχής της ισότητας των όπλων σε περίπτωση αντιδικιών μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων αφενός, και φυσικών και νομικών προσώπων αφετέρου, δεδομένης ιδίως της ανάγκης προστασίας των δεδομένων και δικαιωμάτων των πολιτών. Κατά συνέπεια, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές και ουδείς λόγος συντρέχει για χορήγηση πρόσβασης σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στη βάση δεδομένων της Ελληνικό Κτηματολόγιο».