Μια πρώτη γεύση από την αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να απαντήσουν με «καθαρές λύσεις» στο πρόβλημα των διαφορετικών ταχυτήτων στις χονδρικές τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου θα έχει σήμερα η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, με το κοινό μέτωπο που έχει συμπήξει η Ελλάδα με τις βαλκανικές χώρες.
Ψηλά στην ατζέντα
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι «τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας» έχουν καταγραφεί ως πρώτο ή δεύτερο θέμα στην επίσημη ημερήσια διάταξη. Παράλληλα, θα συζητήσουν σχετικά με την ετοιμότητα για την επικείμενη χειμερινή περίοδο. Η επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς για την ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ. Στη συνέχεια, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας θα παρουσιάσει την κατάσταση όσον αφορά την ενέργεια στην εμπόλεμη χώρα του.
Η ελληνική θέση, την οποία έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα αναπτύξει ο υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, βρίσκει κοινό έδαφος και σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με τις ακραίες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, λόγω προβληματικών διασυνδέσεων μεταξύ Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, και υψηλής ζήτησης από την Ουκρανία. Την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Σεπτέμβριο, με την οποία ζητούσε από τις Βρυξέλλες επείγοντα πολιτικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ακολούθησαν τα αιτήματα των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
Άμεσα μέτρα
Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα συζητηθούν είναι η θέσπιση μόνιμου μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας ώστε τα έσοδα να επιδοτούν τους καταναλωτές και να μειώνουν τις επιβαρύνσεις. Η φορολόγηση των υπερεσόδων προτείνεται να ενεργοποιείται με τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
– Ξαφνική (μέσα σε 3 μήνες) και απότομη (τουλάχιστον 50%) αύξηση των μηνιαίων τιμών χονδρικής.
– Σημαντική αποσύζευξη των ενεργειακών αγορών της Κ. Ευρώπης με αυτές της ΝΑ Ευρώπης. Εφόσον, δηλαδή, ο αριθμός ωρών υψηλής και μέτριας σύγκλισης μεταξύ των αγορών πέφτει στο 50%.
– Σημαντικός αριθμός ωρών (10%) με ακραίες αποκλίσεις τιμών πάνω από 50 ευρώ/MWh.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνεται η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ, ώστε να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια βασικές υποδομές ηλεκτρικών διασυνδέσεων.