Φθηνότερο κατά 30% το ελαιόλαδο

17:02 - 14 Οκτώβριος 2024

Οι πρώτοι τόνοι «αγουρόλαδου» διατέθηκαν στη Λακωνία από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Βοιών το περασμένο Σάββατο έναντι 10,20 ευρώ το κιλό (πέρυσι είχε διατεθεί προς 9,25 ευρώ). Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι πρώτες συναλλαγές αυτής της περιόδου αποτελούν «μαγική εικόνα» και εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα, οπότε η ελαιοκομία θα μπει σε κανονικούς ρυθμούς, οι τιμές θα πέσουν κατακόρυφα.

Περσινή σοδειά

Τις προηγούμενες ημέρες σε Μεσσηνία και Κρήτη πωλήθηκαν ποσότητες από την περσινή σοδειά: Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του Συνδέσμου Ελαικομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) στη Μεσσηνία πουλήθηκε στην τιμή των 6,90 ευρώ το κιλό, η Κρήτη πούλησε από 6,70 ευρώ μέχρι 6,80 ευρώ το κιλό και στη Λακωνία ο παραγωγός πουλάει σε τιμή από 7 ευρώ μέχρι 7,50 ευρώ το κιλό. Τα «μαντάτα» της φετινής παραγωγής σε αυτές τις περιοχές είναι ανάμεικτα: Πολλή ελιά, λίγο λάδι. Παρά το γεγονός ότι ο καρπός βρίσκεται στο στάδιο της εγκεκριμένης ωρίμανσης, εντούτοις η περιεκτικότητα σε λάδι είναι μικρή, και η αναλογία που έχει υπολογιστεί είναι 10 προς 1 (χρειάζονται δέκα κιλά καρπού, για να παραγάγουν 1 κιλό ελαιόλαδο). Η αιτία βρίσκεται στην παρατεταμένη ανομβρία, η οποία έχει καταπονήσει τα δέντρα και ο καρπός δεν έχει δέσει, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και στις επιτραπέζιες, βρώσιμες ελιές, διότι είναι μικρές σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν καλές τιμές.

Στη Ζάκρο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ενόψει και της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου, 2024-2025, προχώρησε σε εκκαθάριση προς τους παραγωγούς για τις πωλήσεις ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024, με τιμή 8 ευρώ το κιλό. Όσο πιο νότια, τόσο πιο δύσκολες οι κλιματικές συνθήκες, και σε πολλές περιοχές δεν αποκλείεται οι ελαιοπαραγωγοί να αναγκαστούν να οδηγηθούν σε πρόωρη συγκομιδή. Σε έναν περίπου μήνα, μέσα Νοεμβρίου, αρχίζει συνήθως υπό φυσιολογικές συνθήκες η συγκομιδή της ελιάς στην Κρήτη και λίγο αργότερα στις άλλες περιοχές της χώρας. Όμως, σε μερικές περιοχές, ιδίως στην Ανατολική Κρήτη, ο συρρικνωμένος καρπός άρχισε να πέφτει από τα δέντρα.

Κάποιοι παραγωγοί έχουν ήδη επιλέξει την έσχατη λύση, δηλαδή να «μαζέψουν» νωρίτερα, στην Κρήτη για να βγάλουν «αγουρόλαδο» και στην Πελοπόννησο για να συγκομίσουν την πρώιμη «μαυρελιά», με δυσμενείς επιπτώσεις στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί.

Ιβηρική βοήθεια

Η τσέπη του καταναλωτή θα «σωθεί» από την Ισπανία, όπου -σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως (ΣΕΒΙΤΕΛ)- «η φετινή ελαιοκομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 220.000-230.000 τόνους (+48%)», αφού οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων εβδομάδων είχαν ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της κατάστασης. Στην Ισπανία η μέση τιμή του προϊόντος αγγίζει τα 7,17 ευρώ το κιλό. Ανατιμημένη πωλείται η φετινή σοδειά και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, στην Τυνησία στα 7,57 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία διατηρείται στα 9,13 ευρώ. Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα με πτωτική τάση παραγωγής για φέτος, η οποία μάλιστα είναι της τάξης του 32%. Η έρευνα στις δεξαμενές της συγκεκριμένης χώρα έδειξε ότι σε κάθε κατηγορία ελαιολάδου τα φετινά αποθέματα είναι χαμηλότερα από τα περσινά. Μάλιστα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή παρουσιάζει το παρθένο ελαιόλαδο, μεταβολή της τάξης του -40,3%. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός της παγκόσμιας αγοράς, με μερίδιο που φτάνει το 15% του συνόλου, ο δεύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο και ο πρώτος καταναλωτής, με 8,2 λίτρα ανά άτομο ετησίως.