Πριμ παραγωγικότητας έως 15% του μισθού στο Δημόσιο

Επιπλέον 40.000.000 € από το 2025 για υπαλλήλους σε κεντρική διοίκηση και ΟΤΑ, Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας
18:38 - 9 Οκτωβρίου 2024

Έξτρα μπόνους 40.000.000 ευρώ θα μοιράζονται κάθε χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2025, εφόσον επιτυγχάνουν τους στόχους που θα θέτει η υπηρεσία τους, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης από το ΑΣΕΠ και αυξάνεται κατά περίπτωση η μοριοδότηση, όπως προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΚΙΝΗΤΡΟ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κίνητρο επιβράβευσης δεν θα ξεπερνά το 15% των ετήσιων βασικών αποδοχών τους. Το 40% από το μπόνους που θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει ο κάθε φορέας θα το λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι που εμπλέκονται στην υλοποίηση των στόχων, ενώ όσοι επιτυγχάνουν τους στόχους θα λαμβάνουν επιπλέον το 60% του μπόνους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πριμ παραγωγικότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού του υπαλλήλου. Δηλαδή αν υπάλληλος έχει βασικό μισθό 1.200 ευρώ, το ανώτερο ποσό που θα λάβει ως κίνητρο απόδοσης είναι 2.160 ευρώ (15% των 14.400 €).

Οι υπάλληλοι δικαιούνται ανταμοιβή, εφόσον:

– Έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

– Έχουν υπηρετήσει σε οργανική μονάδα η οποία συνέβαλε στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταμοιβή στόχου για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

– Κατά τον χρόνο καταβολής της ανταμοιβής δεν τελούν σε αργία ή σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για αδίκημα του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και δεν τους έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή.

Για την κατανομή του ποσού, η Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής εισηγείται, έως τη 15η Ιανουαρίου εκάστου έτους προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό, τα εξής:

– Το αρχικό ποσό της ανταμοιβής που αντιστοιχεί ανά φορέα με βάση τη μισθολογική δαπάνη του.

– Τα επιλέξιμα προς ανταμοιβή έργα και στόχους των φορέων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε κυβερνητικές προτεραιότητες. Η επιτροπή δύναται να εισηγείται έως τέσσερις στόχους για κάθε ειδικό φορέα δεύτερου επιπέδου και έως τρεις για φορείς γενικής κυβέρνησης.

– Τα ορόσημα και τους αντίστοιχους δείκτες μέτρησης για κάθε στόχο.

– Τις αρμόδιες οργανικές μονάδες που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των στόχων.

– Το ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά δικαιούχο υπάλληλο.