Επιμένει η ακρίβεια στην Ελλάδα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, με τις τάσεις ανατιμήσεων να διαμορφώνουν τον πληθωρισμό στο 3% για τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας (από 3,2% τον Αύγουστο), επίπεδα που διατηρούνται σταθερά με μικρές αυξομειώσεις από τις αρχές του καλοκαιριού.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στην 4η θέση μεταξύ των κρατών με τον υψηλότερο πληθωρισμό, ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε αισθητά χαμηλότερα, και συγκεκριμένα στο 1,8%. Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας από το 2021 που ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υποχωρεί κάτω από το όριο του 2%, το οποίο αποτελεί πυξίδα και για την περαιτέρω μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σταθερή άνοδος
Στη χώρα μας η αυξημένη ζήτηση της τουριστικής περιόδου και οι πολιτικές ανατιμήσεων που εξακολουθεί να υιοθετεί η παραγωγική, μεταφορική και εμπορική αλυσίδα των επιχειρήσεων, ωθεί σταθερά τις τιμές προς τα πάνω, και η τάση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει αισθητά τα επόμενα χρόνια. Οι υπηρεσίες συνέχισαν να τρέχουν με υψηλότερες τιμές κατά 4,4% (αν και μειωμένες από το 4,7%), ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ενισχύθηκε στο 2,8% από 2%, ενώ στα βιομηχανικά αγαθά οι τιμές ακρίβυναν κατά 1,7% (από 1,4%). Κοιτώντας μπροστά και με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας που δημοσιεύθηκαν προχθές από το υπουργείο Οικονομικών, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 3% για φέτος, 2,2% το 2025, περίπου 2,3% το 2026 και 2,3% το 2027. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της 4ετίας, οι τιμές θα είναι -κατά μέσο όρο- περίπου 10% υψηλότερες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.