Η χονδρική τιμή έπεσε, η λιανική όχι

18:41 - 1 Οκτώβριος 2024

Στα επίπεδα των 15-16 λεπτών ανά κιλοβατώρα ή και οριακά χαμηλότερα, αναμένεται να διαμορφωθούν τον Οκτώβριο, τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για οκτώ στους δέκα οικιακούς καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από τους μεγάλους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά την πτώση των χονδρεμπορικών τιμών κατά 13% τον περασμένο μήνα (από τα 129 ευρώ/μεγαβατώρα υποχώρησαν στα 112 ευρώ), οι χρεώσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να παραμείνουν σταθερές (ή σε κάποιες περιπτώσεις να μειωθούν οριακά) για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η κρατική επιδότηση διακόπτεται, καθώς τα χρήματα τελείωσαν, ενώ το υπουργείο Ενέργειας εκτιμά πως οι τιμές θα αρχίσουν πλέον να αποκλιμακώνονται αισθητά, λόγω μείωσης της κατανάλωσης και εξομάλυνσης των διακυμάνσεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Μικρή μείωση

Στο βασικό σενάριο, η μέση τιμή ρεύματος για τον Οκτώβριο θα διαμορφωθεί, χωρίς επιδότηση, εκεί όπου ήταν και τον Σεπτέμβριο μαζί με την κρατική συνεισφορά (1,4 λεπτά/kWh), δηλαδή στα 15,7 λεπτά η κιλοβατώρα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής φαίνεται ότι θα έχει και πάλι η ΔEΗ, η οποία αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε μικρή μείωση στο δικό της πράσινο τιμολόγιο, ρίχνοντάς το κάτω από τα επίπεδα των 15,94 λεπτών. Οι δύο μεγαλύτεροι πάροχοι μετά τη ΔΕΗ, η ΗΡΩΝ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Protergia της Metlen-Μυτιληναίος έχουν ήδη ανακοινώσει ότι διατηρούν σταθερά τα πράσινα τιμολόγιά τους στα 15,99 και 15,88 λεπτά/ κιλοβατώρα, αντίστοιχα. Στην πράξη για ένα μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, η χρέωση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 50 ευρώ (συν το πάγιο).

Η αποκλιμάκωση των χρηματιστηριακών τιμών, η χαμηλή κατανάλωση λόγω φθινοπώρου αλλά και το γεγονός ότι τυχόν νέος γύρος επιδοτήσεων στο ρεύμα θα απαιτούσε να επιβληθεί πρόσθετος φόρος στους παραγωγούς ενέργειας είναι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μην ανακοινώσει επιδοτήσεις. Τα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα που έδωσε για τον Σεπτέμβριο κόστισαν 20.000.000 ευρώ και το ταμείο έχει αδειάσει.

Μόνιμος μηχανισμός

Η ήπια πάντως εικόνα των αγορών στην ευρύτερη γειτονιά μας κρατά σε εγρήγορση την κυβέρνηση, καθώς -πέραν της μειωμένης κατανάλωσης- οι δομικές αιτίες που εκτίναξαν τις τιμές τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή το έλλειμμα ισχύος και ο φραγμός στις διασυνδέσεις της Κεντρικής Ευρώπης με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουν εκλείψει. Αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες και η κοινή επιστολή Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με την οποία οι τρεις χώρες θα ζητούν να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός παρέμβασης, κάθε φορά που θα καταγράφονται ακραίες τιμές (προ μηνός φτάναμε στα 1.000 ευρώ/μεγαβατώρα για κάποιες ώρες). Το πρόβλημα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο υπουργών Ενέργειας, που θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου.