Ιδιαίτερα φιλόδοξες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της ελληνικής εταιρείας διαχείρισης υδρογονανθράκων για τις ποσότητες που μπορεί να κρύβονται στα υποθαλάσσια «οικόπεδα» της χώρας μας, καθώς με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), η Ελλάδα πιθανόν να κάθεται πάνω σε ένα από τα πιο πλούσια κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, με πάνω από 680 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!
Παρότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμία ερευνητική γεώτρηση, μια πρώτη εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων στις περιοχές νοτίως της Κρήτης και του Ιονίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ, όπως αναφέρονται στην ετήσια οικονομική έκθεση 2023 που έφερε χθες στη δημοσιότητα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, υπολογίζονται στα 24 τρισ. κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου. Όπως αναφέρεται σχετικά, η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων «υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου, καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», με υψηλά έσοδα τα οποία θα προέρχονται «από τη φορολογία εισοδήματος, τα μερίσματα παραγωγής και λοιπά ανταλλάγματα».
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, αν και όποτε αποκαλυφθούν και καταστούν αξιοποιήσιμα τα εν λόγω κοιτάσματα που υποθέτει πως υπάρχουν η κρατική Αρχή, η Ελλάδα η οποία καταναλώνει 5-6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως θα καταστεί μια καθαρά εξαγωγική χώρα εκμεταλλευόμενη ποσότητες που -σύμφωνα με την αρχική προσέγγιση της ΕΔΕΥΕΠ- είναι πολύ κοντά στο κοίτασμα Αζόρ του Ισραήλ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή, με αποθέματα 850 δισ. κυβικά μέτρα.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των Exxon Mobil, Helleniq Energy και η Energean. Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου) και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης).
Η ΕΔΕΥΕΠ αναφέρεται επίσης στο πρόγραμμα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν το 2023: Τον Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώθηκαν οι πρώτες τρισδιάστατες σεισμικές υπεράκτιες έρευνες της χώρας και τον Ιούλιο του 2023 ανακοινώθηκαν η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξερεύνησης στις υπεράκτιες περιοχές Ιόνιο και Μπλοκ 10 και η απόφαση του μισθωτή να προχωρήσει στη δεύτερη φάση ερευνών.