Έρχεται μίνι ασφαλιστικό με 9 αλλαγές

Διορθώνονται αδικίες και αυξάνονται τα εισοδήματα για ευάλωτους, ΑμεΑ, άνεργους, απασχολούμενους και χήρους
18:06 - 30 Σεπτέμβριος 2024

Με μεθοδικό τρόπο προχωρά το υπουργείο Εργασίας σε συγκεκριμένες διορθωτικές αλλαγές σε ασφαλιστικό-εργασιακά. Πρόκειται για παρεμβάσεις που διορθώνουν αδικίες, αλλά και αυξάνουν τα εισοδήματα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Αναλυτικά:

  1. Εργασία ΑμεΑ. Όσοι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας λόγω κοινής νόσου θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξη, χωρίς να σταματούν να εργάζονται. Μέχρι σήμερα τα Άτομα με Αναπηρία που κάλυπταν τις προϋποθέσεις για σύνταξη αναπηρίας και ήταν παράλληλα εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να την εισπράξουν, αν δεν διέκοπταν την απασχόλησή τους. Τώρα πλέον τελειώνει αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη.
  1. Ενίσχυση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ενισχύονται με πρόσθετο προσωπικό, ενώ διπλασιάζεται ο αριθμός των ιατρών. Δηλαδή, οι 500 προσλήψεις αυξάνονται κατά 700, για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως τονίζει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.
  1. Ισόβια πιστοποίηση αναπηρίας: Ολοκληρώθηκε η λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, με αποτέλεσμα αρκετές κατηγορίες ασθενών να μην είναι απαραίτητο να επαναλάβουν την εξέταση για βεβαίωση της αναπηρίας τους.
  1. Συντάξεις: Τρέχουν οι διαδικασίες απονομής των συντάξεων. Εκκαθαρίζονται καθημερινά 1.250 κύριες συντάξεις, με μέσο χρόνο έκδοσης τους δύο μήνες. Στις επικουρικές συντάξεις ψηφιοποιείται όλο το αρχείο για την ταχύτατη απονομή τους στο εξής.
  1. Η νέα Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Διορθώνεται η στρέβλωση, αφού αλλάζουν οι κρατήσεις ανά κλιμάκιο. Ακόμη, οι νέες αυξήσεις δεν θα επηρεάζονται από την εισφορά και οι συνταξιούχοι δεν θα χάνουν χρήματα. Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες:

– Να μειωθεί κατά 50% η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να μειωθεί κατά 20% ή 25% στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση, προκαλούνται απώλειες από 127.000.000 ευρώ έως 145.000.000 ευρώ και τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ διαμορφώνονται μεταξύ 345.000.000 ευρώ και 327.000.000 ευρώ.

– Να καταργηθεί τελείως η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να μειωθεί κατά 15% στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση, προκαλούνται απώλειες 163.000.000 ευρώ και τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ διαμορφώνονται στα 309.000.000 ευρώ.

  1. Αυξήσεις αποδοχών: Η γενική αύξηση θα κινηθεί από 2,2% έως και 2,5% και θα ισχύσει για τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2025, που πληρώνονται στα τέλη Δεκεμβρίου.
  1. Επιδόματα ανεργίας: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος, το οποίο αυξάνεται, ώστε να ισοδυναμεί στο 70% του κατώτατου μισθού για το πρώτο εξάμηνο της ανεργίας με φθίνουσα εξέλιξη στη συνέχεια και μέχρι να φτάσει στο 50% του κατώτατου μισθού.
  1. Κάρτα εργασίας. Εφαρμόζεται για 1.500.000 εργαζόμενους σε μεγάλα σουπερμάρκετ, τράπεζες, ΔΕΚΟ, εταιρείες και σεκιούριτι. Από τον Ιούλιο, εφαρμόζεται στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, ενώ σε ορισμένους κλάδους παρατηρήθηκε αύξηση υπερωριών περίπου 62%. Η κάρτα εργασίας θα εφαρμοσθεί σε τουρισμό και εστίαση.

9.Συντάξεις χηρείας. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει διάφορες λύσεις:

– Η χήρα ή ο χήρος να επιλέγει τη σύνταξη που θα μειωθεί μετά την πάροδο την τριετίας. Συνεπώς, θα μπορεί να επιλέξει τη μείωση της μικρότερης σύνταξης.

– Δεν θα ζητηθούν επιστροφές χρημάτων.

– Να μην εφαρμοστεί η μείωση σε όσους εξακολουθούν να απασχολούνται από το 2024 και μετά, ώστε να επικρατήσει ισονομία με τους υπόλοιπους συνταξιούχους που εργάζονται και δεν υφίστανται πλέον περικοπή.

– Η μείωση να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη και όχι το σύνολό της, μετά την 3ετία, με συγχώνευση των δύο εθνικών συντάξεων σε μία, ή η περικοπή να εφαρμόζεται μόνο στην αναλογική σύνταξη.