Σαφάρι για τριετίες και κατώτατο μισθό

Το 24,4% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από τους «Ράμπο» της Επιθεώρησης Εργασίας στο εννεάμηνο δεν καταβάλλει τις νόμιμες αποδοχές στους εργαζόμενους
18:35 - 26 Σεπτεμβρίου 2024

Σαφάρι στοχευμένων ελέγχων για τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες ξεκινούν οι «Ράμπο» του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς σε δειγματοληπτικό έλεγχο διαπίστωσαν ότι το 24,4% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν δεν έχει προσαρμόσει από τον περασμένο Απρίλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά ούτε και την αύξηση (10%) των τριετιών για όσους τις έχουν συμπληρώσει. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου ήρθη το «πάγωμα» των τριετιών, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος εργαζόμενος ήταν στην ίδια επιχείρηση από το 2012 με συμπληρωμένα 2,8 χρόνια, μέσα στο 2024 έκλεινε τριετία και δικαιούνταν αύξηση στον μισθό.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, μέχρι χθες είχαν ελεγχθεί 1.170 επιχειρήσεις και οι αποδοχές 8.518 εργαζομένων. Σε 286 επιχειρήσεις και 1.949 εργαζόμενους διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι αποδοχές με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια. Μετά την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας επήλθε συμμόρφωση, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 49.200 ευρώ. Η Επιθεώρηση Εργασίας απευθυνόμενη σε κάθε εργαζόμενο τονίζει:

  • Είναι παράνομο να πληρώνει ο εργοδότης λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό (830 ευρώ μεικτά).
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας εξετάζει κάθε καταγγελία που λαμβάνει για το θέμα αυτό. Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τις αμοιβές όλου του προσωπικού στον χώρο εργασίας, όχι μόνο του καταγγέλλοντος, ενώ μπορεί να τηρηθεί και η ανωνυμία, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποιος έκανε την καταγγελία.
  • Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλλει στους εργαζομένους του τον νόμιμο κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

– Όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14/2/2012 και μετά την 1/1/2024.

– Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Επιπλέον, οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον (κατά τα ανωτέρω οριζόμενα) νόμιμο κατώτατο μισθό και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο.

!Μόλις 7.000 θέσεις (σε σύνολο 75.000) έμειναν ακόμα ανοιχτές στο πρόγραμμα κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες της ΔΥΠΑ, το οποίο λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, πετυχαίνοντας ρεκόρ συμμετοχής 68.000 αιτήσεων μέσα σε 10 μέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας! Επίσης, χθες ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων και από τους παρόχους της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) για συμμετοχή στο πρόγραμμα.Η ΔΥΠΑ υλοποιεί το μεγαλύτερης κλίμακας πρόγραμμα ΣΕΚ που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, με τη διαδικασία του συστήματος παροχής επιταγών (training vouchers) και με στόχο την κατάρτιση και την πιστοποίηση 500.000 ανέργων και εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».