Νέο μοντέλο ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας

Στο στόχαστρο των «Ράμπο», με τη μέθοδο της ανάλυσης ρίσκου, οι συνήθεις ύποπτοι-κλάδοι - Ρεκόρ προστίμων 60.000.000 € μέχρι τέλος Αυγούστου
19:02 - 25 Σεπτεμβρίου 2024

Σε αλλαγή του μοντέλου ελέγχων στην αγορά εργασίας πρόκειται να προχωρήσει σύντομα η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία έχει έρθει σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: πρόκειται να δημιουργήσει ένα επιστημονικό σύστημα «risk analysis», με στόχο η μεγάλη πλειονότητα των ελέγχων να διενεργείται όπου υπάρχει περισσότερη παραβατικότητα.

«Πρωταθλητισμός»

Στους στόχους της Αρχής, η οποία το τελευταίο 8μηνο σε 51.000 ελέγχους διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας σχετίζεται με το ωράριο εργασίας, υποδηλωμένο και αδήλωτο, και τα πρόστιμα που έχει «ρίξει» ανέρχονται σε 30.000.000 ευρώ, είναι κυρίως ο τουρισμός και ο επισιτισμός, «πρωταθλητές» στην παραβατικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε τέσσερις μήνες (Μάιος-Αύγουστος 2024) και χωρίς ο συγκεκριμένος κλάδος των επαγγελμάτων να έχει εγκαταστήσει την κάρτα εργασίας, από τους συνολικά 9.059 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης και μεταφορών, σε καταλύματα και ταξιδιωτικά πρακτορεία επιβλήθηκαν 2.569 πράξεις προστίμων ύψους 8.118.261 ευρώ. Παράλληλα, υποβλήθηκαν 105 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές. Η αύξηση των ελέγχων και των προστίμων στον τουριστικό τομέα, σε βάθος διετίας και συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνει αύξηση 21,06% στους ελέγχους και 34,78% στις διοικητικές κυρώσεις.

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής είναι έως το τέλος το έτους, οι έλεγχοι να μη γίνονται με το παλιό παραδοσιακό δελτίο ελέγχου αλλά με tablet, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και με το λειτουργικό σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας. Ήδη, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας δείχνουν πως οι παραβάσεις για μαύρη, ανασφάλιστη ή υποασφαλισμένη εργασία αφορούν τα 6 στα 10 πρόστιμα που επιβλήθηκαν το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2024.

Είναι, δε, ενδεικτικό ότι σημαντικό μέρος των παραβάσεων αφορούσε και την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, του μέτρου που έχει ως κεντρικό στόχο την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, την τήρηση των ωραρίων και την ορθή αμοιβή των υπερωριών, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας στους οποίους εφαρμόζεται.

Το ωράριο εργασίας άλλωστε αποτελεί παραδοσιακά ένα πεδίο με έντονη παραβατικότητα, κάτι που φαίνεται καθ’ όλους τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Μόνο τον Αύγουστο, οι έλεγχοι ανακάλυψαν 609 παραβάσεις για ζητήματα που αφορούν το ωράριο απασχόλησης, και δη την υπέρβαση του δηλωμένου στην ΕΡΓΑΝΗ ωραρίου, οι οποίες αντιστοιχούν στο 58,61% του συνόλου των ελέγχων.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στα στοιχεία 8μήνου, καθώς σε σύνολο 8.153 παραβάσεων για εργασιακά ζητήματα, διαπιστώθηκαν 4.694 που σχετίζονται με το ωράριο, δηλαδή αδήλωτη απασχόληση, πίνακες προσωπικού που υποκρύπτουν μη καταβολή υπερωριών, υπέρβαση χρόνου εργασίας και ψηφιακή κάρτα.

Μόνο για ζητήματα εργασιακής φύσεως, οι παραβάσεις ήταν 8.153 και τα πρόστιμα ανήλθαν σε αυτή την περίπτωση στο ποσό των 25.719.370 ευρώ. Για αδήλωτη εργασία, εντοπίστηκαν 835 παραβάσεις, που κόστισαν στους παραβάτες 9.450.000 ευρώ. Άλλα 5.474.120 ευρώ πρόστιμα κλήθηκαν να πληρώσουν επιχειρήσεις για 2.324 παραβάσεις που εντοπίστηκαν στους πίνακες προσωπικού.

Συνολικά 193 κυρώσεις επιβλήθηκαν για υπέρβαση χρόνου εργασίας, με πρόστιμα 304.000 ευρώ, ενώ μόνο για την ψηφιακή κάρτα τα πρόστιμα ήταν 3.519.290 ευρώ για 1.342 παραβάσεις. Έτσι, διαπιστώνεται ότι στο οκτάμηνο ανήλθαν στις 4.694, με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις να υπολογίζονται σε 18.747.410 ευρώ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 72,89% του συνόλου των προστίμων που αφορούσαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ψηφιακή κάρτα

Σε αυτό το περιβάλλον, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε περίπου 1.500.000 εργαζόμενους. Τα πρώτα δείγματα γραφής από το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, που τέθηκαν και τυπικά υπό το καθεστώς ηλεκτρονικής καταγραφής του ωραρίου απασχόλησης «σε πραγματικό χρόνο» από την 1η Ιουλίου, είναι θετικά, αφού παρατηρήθηκε αύξηση των δηλωμένων υπερωριών.