Σε διαγραφή των οφειλόμενων ποσών, τα οποία έχουν καταστεί ανεπίδεκτα είσπραξης, θα προχωρήσει άμεσα ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να έχει μια καθαρή εικόνα των χρεών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ώστε να «τρέξουν» τα μέτρα για την είσπραξή τους. Από το ΚΕΑΟ (Κέντρο Ανείσπρακτων Οφειλών) εκτιμάται ότι τα χρέη με τις προσαυξήσεις που υπερβαίνουν την 20ετία κυμαίνονται στα 20-30 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα τέλη, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις τα οφειλόμενα έχουν φτάσει τα 48 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2024.
Εκτόξευση
Την περίοδο αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ, το χρέος έφτασε σε αστρονομικά επίπεδα αγγίζοντας τα 48 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 47,88 δισ. ευρώ του α΄ τριμήνου, δηλαδή κατέγραψε αύξηση 112.000.000 ευρώ, ενώ συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν το χρέος ανερχόταν σε 46,54 δισ. ευρώ, προκύπτει αύξηση 1,46 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η αυξητική τάση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων συντηρείται κυρίως εξαιτίας των προσαυξήσεων και των προστίμων, αφού οι εισπράξεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΚΕΑΟ βελτιώνονται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 1/3 του χρέους που έχει συγκεντρωθεί στον ΕΦΚΑ, δηλαδή περίπου 16 δισ. ευρώ, προέρχεται από πρόστιμα. Μάλιστα, τα παλιά χρέη που δεν συνδέονται με την οικονομική κρίση, αφού δημιουργήθηκαν πριν από το 2009, θα έπρεπε κατά ένα μεγάλο ποσοστό να έχουν χαρακτηριστεί «ανείσπρακτα», καθώς αφορούν επιχειρήσεις κλειστές εδώ και 30 χρόνια. Ειδικότερα, από το σύνολο των 48 δισ. ευρώ, περισσότερα από 31 δισ. ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) έχουν προκύψει πριν από το 2009.
Έσοδα
Θετική είναι η πορεία των εσόδων από τις πρόσφατες ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς την περίοδο αυτή εισπράχθηκαν 490.000.000 ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι αποδίδουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι πιο στοχευμένοι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ανάλογη είναι η πορεία και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου οπότε εισπράχθηκαν περίπου 345.000.000 ευρώ.
Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα πιαστεί ο στόχος του 2024 για έσοδα 1,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι περισσότεροι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις τις έχουν απολέσει. Συγκεκριμένα, από τα 26,09 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις παλιότερες ή τις τρέχουσες ρυθμίσεις, το 70,14% ή 18,3 δισ. ευρώ βρίσκονται πια εκτός διαδικασίας, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα καταβολής μηνιαίων εισφορών.