Πράσινες δεξιότητες για 75.000 δικαιούχους

Επιπλέον ωφελούμενοι στο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ για εργαζόμενους - Πάνω από 59.000 αιτήσεις σε μια εβδομάδα
16:41 - 24 Σεπτεμβρίου 2024

Αυξάνονται από 50.000 σε 75.000 οι εργαζόμενοι-δικαιούχοι στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες της ΔΥΠΑ μετά το ρεκόρ ενδιαφέροντος, καθώς οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 59.000 σε μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησαν οι αιτήσεις έως και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί συνολικά 59.063 αιτήσεις, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των εργαζομένων για νέες δεξιότητες.

Η ΔΥΠΑ υλοποιεί το μεγαλύτερης κλίμακας πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, με στόχο την κατάρτιση και πιστοποίηση 500.000 ανέργων και εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Νέα δράση

Η νέα δράση υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU και έχει στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζόμενων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας. Τα προγράμματα ΣΕΚ θα υλοποιηθούν με τη διαδικασία του συστήματος παροχής επιταγών κατάρτισης (training vouchers).

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών, εκ των οποίων οι 12 ώρες θα πραγματοποιηθούν με διά ζώσης εκπαίδευση, τουλάχιστον 48 ώρες με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες με ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Την κατάρτιση θα ακολουθεί πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω επιταγών πιστοποίησης (certification vouchers) και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε 400 ευρώ (μεικτά).

Η πληρωμή παρόχων και ωφελουμένων συνδέεται με την πιστοποίηση: με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι θα «πιάσουν τόπο», το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την επιτυχή πιστοποίηση. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εισάγει τη μεθοδολογία της πληρωμής των παρόχων βάσει αποτελέσματος (payment by results) με σκοπό την αποτελεσματικότητα και τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και μετά την ανακοίνωση του μητρώου θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από λίστα που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 προγράμματα κατάρτισης, τα οποία προσφέρουν περισσότεροι από 200 πάροχοι ΣΕΚ.

Η ΔΥΠΑ θα συνεργαστεί με τα ΚΕΔΙΒΙΜ των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ καθώς και με τα αδειοδοτημένα ΚΔΒΜ που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης σε 150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στόχος της δράσης είναι η αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με τις δεξιότητες που απαιτούνται από τις σύγχρονες τάσεις στους χώρους εργασίας και η βελτίωση τόσο της παραγωγικότητας των ωφελούμενων εργαζομένων όσο και η διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Τα προγράμματα απευθύνονται σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Επιλογές

Προσφέρεται ευρύ φάσμα επιλογών σε σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης υψηλής ζήτησης. Σε αντίθεση με προγράμματα που είχαν προωθηθεί μέχρι σήμερα, τα οποία είχαν κατά βάση έναν πιο «παραδοσιακό» χαρακτήρα, οι ωφελούμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πληθώρας προγραμμάτων κατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.