Πολύ πιθανό στο αμέσως επόμενο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι σε θέση να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρόταση για τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων, που ανέρχονται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, για πρώτη φορά επιχειρείται ανάλογη ρύθμιση, η οποία αφορά 21.000 αγρότες και περισσότερους από 760 συνεταιρισμούς. Με τη ρύθμιση, εξήγησε, θα δοθεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι οφειλέτες να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και να ρυθμίσουν οριστικά τα δάνειά τους: «Θα υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από την τράπεζα, ενώ, επιπλέον, θα γίνει απομείωση ή διαγραφή των δανείων, η οποία θα επιτρέπει ουσιαστικά στους επιβαρυμένους αγρότες και συνεταιρισμούς να επιβιώσουν, αποπληρώνοντας το δάνειό τους και απελευθερώνοντας τις περιουσίες τους».
Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε και στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το αγροτικό πετρέλαιο, διευκρινίζοντας πως τα 100.000.000 ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί είναι ένα ενδεικτικό ποσό που αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ότι υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να υπάρξει εξορθολογισμός. Διαβεβαίωσε δε τους αγρότες ότι ο τρόπος επιστροφής του ΕΦΚ -ο οποίος στην πράξη μηδενίζεται- θα είναι δίκαιος.
Επανέλαβε δε ότι για την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών θα δοθούν 300.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ενώ τα υπόλοιπα 300.000.000 ευρώ του προγράμματος θα καλυφθούν κατά 35% από τραπεζικό δανεισμό και 15% από ίδια κεφάλαια. Ήδη, πάντως, ξεκίνησαν οι πληρωμές των επιχορηγήσεων που αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της Περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023.
Την περασμένη Πέμπτη συνολικά καταβλήθηκαν 10.019.657 ευρώ σε 1.081 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 9.968.727 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.065 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 50.930 ευρώ καταβλήθηκαν σε 16 επιχειρήσεις του Έβρο. Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «mybusinesssupport».