Περισσότερα από 180.000.000 ευρώ αναμένεται να πέσουν τους επόμενους μήνες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δικτύου και των συνδέσεων οπτικών ινών στη χώρα μας. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύει στην ενίσχυση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home-FTTH).
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τρέξει το πρόγραμμα Gigabit Voucher, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ με 80.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την επιδότηση απόκτησης σύνδεσης FTTH από ένα νοικοκυριό ή έναν επαγγελματία ή και μια επιχείρηση. Εισοδηματικά κριτήρια δεν θα υπάρξουν, αρκεί να αντικατασταθεί η παλαιάς τεχνολογίας σύνδεση (ADSL, VDSL).
Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε δικαιούχο, με στόχο το πρόγραμμα να φτάσει σε 400.000 ενδιαφερόμενους, διπλασιάζοντας τον αριθμό των συνδέσεων FTTH, με το ποσοστό τους στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων να φτάνει σε 16%-17%.
Ακόμη και αυτή η μεγάλη αύξηση της διείσδυσης του FTTH δεν θα είναι αρκετή. Η Ελλάδα από την 37η θέση που είναι στον ΟΟΣΑ θα βρεθεί στην 35η θέση. Θα παραμείνει δε πολύ πίσω από τον μέσο όρο της ζώνης του ΟΟΣΑ, ο οποίος στο τέλος του 2023 ήταν ήδη στο 42,5%. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στις 38 χώρες της ζώνης, με τη διείσδυση του FTTH να βρίσκεται στο 8,3%. Αυτή τη στιγμή το FTTH προσφέρει κάλυψη σε περίπου 1.700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά λιγότερο από το 25% αυτών κάνει χρήση των συγκεκριμένων συνδέσεων.
Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η δεύτερη δράση ενίσχυσης της προσφοράς οπτικών ινών FTTH που αναθεώρησε και «ξανατρέχει» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για τη δράση Smart Readiness, η οποία στόχο έχει να ενισχύσει την επέκταση των οπτικών ινών από το πλησιέστερο σημείο που διέρχονται μέχρι το σπίτι του χρήστη.
Στην πράξη, το πρόγραμμα προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, στόχο έχει να επιδοτήσει τη επέκταση των οπτικών ινών μέσα σε πολυκατοικίες. Κάθε ακίνητο (μονοκατοικία, πολυκατοικία, επιχείρηση κ.λπ.) θα επιδοτείται με 400 έως 1.000 ευρώ προκειμένου να δημιουργήσει την (εσωτερική) υποδομή, έτσι ώστε να φτάσει η οπτική ίνα μέχρι έξω από το σπίτι (διαμέρισμα) και το γραφείο του χρήστη. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το κόστος διασύνδεσης και επομένως η απόκτηση μιας τέτοιας υπερυψηλής ταχύτητας σύνδεσης.