Με δέλεαρ τη χορήγηση Golden Visa, το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές για startup επιχειρήσεις, στις οποίες φαίνεται πως ρίχνει το βάρος της προσοχής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Όπως ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε όσους «φέρουν» τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε μια νεοφυή επιχείρηση-μέλος του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece), από 1/1/2025, θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή Golden Visa.
Ταυτόχρονα, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors (ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών startup με δικά τους κεφάλαια και συχνά αναπτύσσουν προσωπική σχέση μαζί τους, σε ρόλο πολύτιμου συμβούλου). Σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου-επενδυτή ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startup επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση, το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.
Εξάλλου διευρύνεται η κυβερνητική προσπάθεια για τη μείωση της γραφειοκρατίας και στις διαδικασίες απορρόφησης μικρότερων και λιγότερο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων από τις υγιείς. Έτσι, με χρονικό ορίζοντα δύο ετών, θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν κατά 25% τα γραφειοκρατικά βάρη που ταλαιπωρούν τους επιχειρηματίες. Έτσι, ήδη δρομολογείται η κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών (όπως διαδικασίες έγκρισης πιστοποιητικών ή εγκρίσεων εξαγορών). Επιπλέον κίνητρο για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων είναι η μείωση του προβλεπόμενου εταιρικού κεφαλαίου από 120.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, προκειμένου να δικαιούται το νέο σχήμα 30% φοροαπαλλαγή επί των κερδών. Παράλληλα:
– Το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170.000.000 ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς και συμβάλλουν και στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας με πόρους του RRF.
– Υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85.000.000 ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης.
– Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων -που σήμερα ανέρχεται σε 200%- για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαμορφώνονται σε: 250% για έργα συνεργασίας με startups ή ερευνητικά κέντρα, 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης, 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης, εάν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών.