Αυξημένη ποσόστωση από 12% σε 16% στις προσλήψεις καθώς και άλλα προνόμια που σήμερα έχουν οι πολύτεκνοι αποκτούν μόνιμα οι 200.000 τρίτεκνες οικογένειες, ακόμα και αν τα παιδιά τους έχουν ενηλικιωθεί.
Η πιστοποίηση των τριτέκνων σε πολύτεκνους θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία. Επιπλέον το μέτρο θα αφορά και όσους σήμερα έχουν δύο παιδιά και θα αποκτήσουν και τρίτο τέκνο.
Οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο. Αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.
Οι πολύτεκνοι εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια) απολαμβάνουν και άλλα προνόμια εκτός της μοριοδότησης σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, όπως στις μετεγγραφές φοιτητών, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον κερδίζουν:
- Το μειωμένο τεκμήριο κατά 50%.
- Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.
- Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης.
- Την απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ.
- Τις άδειες ταξί.
- Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη.
- Την οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού.
- Την προστασία από απόλυση.
- Μειωμένα δικαστικά έξοδα.
- Τα εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ, πλοία κ.ά. υπό προϋποθέσεις.
- Το μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.
- Ελεύθερη είσοδο σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση.
- Την ισόβια διατήρηση της ιδιότητας του πολυτέκνου.
- Εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές με ειδική μοριοδότηση.
- Τοκετό δωρεάν σε μαιευτήρια.
«Αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων, καθώς μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας, όταν ένα παιδί ενηλικιώνονταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του», σημείωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, για την ισόβια διατήρηση της ιδιότητας του πολυτέκνου.