Σε υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη από το 2024 οδηγεί η κυβέρνηση τις περισσότερες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα προτίθεται να ανοίξει ευρύτερο διάλογο για τις συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της ασφάλειας έναντι των φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, υποχρεωτική θα καταστεί η ασφάλιση για πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμό σε 12.268 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2.000.000 ευρώ που πραγματοποιούν το 87,5% του τζίρου της αγοράς.
Παράλληλα, με καταλύτη τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, η κυβέρνηση θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου αναζητώντας λύσεις πάνω στο γενικότερο πλαίσιο ΣΔΙΤ που προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις, σημειώνουν, ωστόσο, ότι πολλά ζητήματα θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, ενώ προτείνουν το κίνητρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για την ασφάλιση κατοικίας να αυξηθεί στο 30% με το επιχείρημα ότι μια τέτοια φοροαπαλλαγή συμφέρει τελικά όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά και το κράτος.
Σήμερα, υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη επιβάλλεται μόνο για τα τραπεζικά στεγαστικά δάνεια, έναντι σεισμού και φωτιάς, ενώ νομοθετική ρύθμιση που προωθούνταν πριν από τις εκλογές για υποχρεωτική κάλυψη των νεόδμητων σπιτιών σε «κόκκινες» περιοχές με μεγάλους φυσικούς κινδύνους απεσύρθη για λόγους πολιτικού κόστους.
Σε ό,τι αφορά τις καλύψεις έναντι πυρκαγιάς, οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν οι κατοικίες να είναι αδειοδοτημένες και ιδιαίτερα στα επαρχιακά ακίνητα -μέσω φωτογραφιών- να φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συνθήκες σχετικής προστασίας.