Σε οριακές διορθώσεις στα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, διεύρυνση της περιμέτρου εφαρμογής της έκπτωσης του 50% που ισχύει σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους και παρεμβάσεις στο κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου, που θα υπολογίζεται μόνο συγκριτικά, προχωρεί τελικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Παρά τις γενικότερες αντιδράσεις και τις προσφυγές στο ΣτΕ, οι αλλαγές στα τεκμήρια των αυτοαπασχολούμενων που έβαλαν «φωτιά» φέτος στον φόρο εισοδήματος και έκαναν τη διαφορά στις εισπράξεις, καθώς αυξήθηκαν κατά 600.000.000 ευρώ, περιορίζονται στα εξής σημεία:
- Στη μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς με έως 500 κατοίκους (καταλαμβάνει σήμερα το 11,4% του πληθυσμού), καθώς θα ισχύσει και για οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Έτσι η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού.
- Στο κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης που μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (σήμερα επιπλέον του μέγιστου μισθού εργαζομένου προστίθεται ο τζίρος και ποσοστό του μισθολογικού κόστους).
Παράλληλα καταργείται το τέλος επιτηδεύματος από το 2025, με το ετήσιο όφελος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση να φθάνει τα 325 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι εισηγήσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα για βελτίωση της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, έμειναν στο ράφι.